Njemačka odgovorila Britaniji

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da je Njemačka spremna za razgovor o britanskim željama, ali je dodala da EU i Britanija moraju biti spremne za kompromis.

- Njemačka i ja lično želimo da Britanija bude važan dio i aktivan član Evropske unije. Spremni smo da razgovaramo o britanskim željama ali uvijek treba da imamo na umu da druge zemlje ima drugačije želje i da moramo naći fer i kompromisno rješenje - rekla je Merkelova novinarima.
Reagujući na današnji govor britanskog premijera Davida Camerona u kojem je tražio radikalne reforme u EU i obećao Britancima referendum o članstvu poslije izbora 2015. godine, ona je rekla da će se intenzivno razgovarati sa Londonom o njegovim idejama ali da za to ima vremena u narednim mjesecima, prenosi Rojters.

EP, Pariz i Berlin za ostanak Britanije u EU

Ranije danas oglasio se i šef njemačke diploamtije Guido Westerwelle koji je poručio da Njemačka hoće da Velika Britanija ostane punopravna članica EU, ali da London ne može očekivati da samo bira aspekte članstva koji mu se sviđaju.
- Njemačka želi da Velika Britanija ostane aktivan i produktivan deo EU, ali biranje nije opcija - rekao je Westerwelle, dodajući da je Evropi potrebna veća, a ne manja integracija.
Britanski premijer David Cameron obećao je danas da će, ukoliko na opštim izborima 2015. godine pobjede njegovi konzervativci, do 2017. godine biti sazvan referendum o izlasku zemlje iz EU.
Cameron je, u dugoočekivanom govoru o EU, održanom u finansijskom centru Londona, upozorio da bi Britanija, šesta ekonomska sila u svijetu, mogla da istupi iz članstva ukoliko EU ne sprovede korjenite reforme.