Otkrivena tajna čuvana duboko u trezorima

Rijetko će ko pomisliti prolazeći pored Bulgarija smještenim u jednoj od najskupljih ulica svijeta New Bond Streetu, da ta draguljarnica ima veze sa papom.

Ipak, baš taj lokal je jedan od mnogih u vlasništvu “iznenađujuće tajnog komercijalnog carstva Vatikana“, koje je potpomognuto milionima Benita Mussolinija, navodi “Guardian”.

Brojne nekretnine Svete stolice zamaskirane su komplikovanom offshore mrežom kompanija, a bogatstvo je raslo godinama – inicijalni kapital stigao je 1929. godine i to od Mussolinija.

- Od tada pa do danas, položeni novac je rastao i dostigao sadašnjih 680 miliona eura. U trenutku kada je svjetski ‘balon’ stizao do tačke pucanja, Vatikan je potrošio skoro 20 miliona eura na lokale u Londonu, stambene komplekse u Parizu i u Švicarskoj, piše britanski list.

List, navodeći imena kompanija iza kojih se krije Vatikan, piše da su zapanjujući napori koji se ulažu kako bi svi poslovi i “Mussolinijevi milioni” ostali tajni.

Pisma novinara lista upućena velikim akcionarima kompanija koja stoje iza kupovine, a koji su “poznati kao katolički bankari”, ostala su bez odgovora, a predstavnici za štampu su samo rekli: “Potvrđujemo da nemamo odobrenje klijenata da dajemo bilo kakve informacije”.

Ipak, kako piše “Guardijan”, stare arhive otkrivaju komplikovane veze preduzeća, naslijeđa, kupovine, transakcije i načine na koji je kapital prelazio iz firme u firmu, a izveštaj Vijeća Evrope o finansijama Vatikana jasno pokazuje da papin bankar Paolo Menini trenutno upravlja aktivom vrednom 680 miliona eura.

Guardijan navodi da je tokom Drugog svjetskog rata i u godinama poslije njega bilo razumljivo kriti porijeklo novca i njegove tokove, ali da je nejasno zašto Vatikan to čini i nakon što je 1999. godine reorganizovao svoju finansijsku strukturu.

List se obratio i papinom predstavniku u Londonu sa pitanjem zašto se insistira na tajnosti u vezi sa investicijama u nekretnine.

- U skladu sa tradicijom šutnje, dobili smo odgovor od portparola da nuncije nema komentar, piše list.