Urušavanje mosta

Dužnosnici američke Obalne straže te marylandska policija kazali su da je šansa da su nestali preživjeli izrazito mala zbog niske temperature vode.

Šest osoba je nestalo te se smatraju poginulima nakon urušavanja mosta Francisa Scotta Keya u Baltimoreu u koji je udario kontejnerski brod u utorak.

Dužnosnici američke Obalne straže te policija kazali su da je šansa da su nestali preživjeli izrazito mala zbog niske temperature vode te vremena koje je prošlo od nesreće.

Ronioci će u srijedu u vodama, koje okružuju ostatke srušenog mosta u luci Baltimore, tragati za šest radnika za koje se pretpostavlja da su mrtvi, objavile su lokalne vlasti.

“Počevši od 6 ujutro u srijedu (po američkom vremenu), “nadamo se da će ronioci u vodu i da će započeti detaljniju potragu kako bismo dali sve od sebe da izvučemo tih šest nestalih ljudi”, rekao je kasno u utorak novinarima predstavnik policije Roland Butler.

“Ne vjerujemo da ćemo pronaći bilo koju od tih osoba živu”, rekao je predstavnik Obalne straže Shannon Gilreath na brifingu.

Spasioci su u utorak iz vode izvukli žive još dvojicu radnika, a jedan od njih je hospitaliziran.

Među šestero za koje se pretpostavlja da su poginuli su radnici iz Meksika, Gvatemale i El Salvadora, objavio je meksički konzulat u Washingtonu.

Spriječena veća katastrofa

Dužnosnici su rekli da je svih osam bilo dio tima koji je popravljao rupe na asfaltu mosta Key Bridge kada se kontejnerski brod Dali pod zastavom Singapura, koji je krenuo iz Baltimorea prema Šri Lanki, zabio u potporni stup mosta oko 1:30 ujutro po lokalnom vremenu.

Brod od 289 metara objavio je vijest je o gubitku pogona neposredno prije sudara i bacio je sidro kako bi usporio plovilo, dajući nadležnim službama vremena da zaustave saobraćaj na mostu prije pada.

Taj je potez vjerovatno spriječio veći broj smrtnih slučajeva, rekle su vlasti.

Guverner Marylanda Wes Moore rekao je na brifingu za novinare u utorak da na mostu nije bilo strukturnih problema.

Vlasti su isključile mogućnost da se radilo o terorističkom djelu.

Druga nesreća istog broda

Udarac kontejnerskog broda u most, koji je izazvao njegovo rušenje, izazvao je i zatvaranje luke Baltimore na neodređeno razdoblje. Radi se o jednoj od najprometnijih luka na istočnoj obali SAD-a, pa je katastrofa izazvala saobraćajni haos u Baltimoreu i okolnoj regiji.

Isti je brod učestvovao u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u obalu dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala Sjevernog mora, piše Reuters a prenosi Hina.

Inspekcija broda iz 2016. provedena u Antwerpenu otkrila je da ima strukturni problem, koji je naveden kao “oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu”, prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Most Francisa Scotta Keyja, dug 2,6 kilometara, žila je kucavica baltimorske luke. Premošćuje rijeku Potapsco, otvoren je 1977. godine i nazvan je po autoru američke himne Star Spangled Banner. Njime godišnje prođe 11,5 miliona vozila.