TREĆI PUT BLOKIRAJU

Sjedinjene Američke Države (SAD) stavile su treći put veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnom prekidu vatre u Gazi.

Trinaest članova vijeća glasalo je za tekst rezolucije koji je izradio Alžir, dok je Britanija bila suzdržana.
"Glasanje za ovaj nacrt rezolucije je podrška pravu Palestinaca na život. S druge strane, glasanje protiv podrazumijeva odobravanje brutalnog nasilja i kolektivne kazne koja im je nanesena", rekao je ambasador Alžira u UN-u Amar Bendjama prije glasanja.

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas Greenfield signalizirala je u subotu da će SAD staviti veto na nacrt rezolucije zbog zabrinutosti da bi rezolucija mogla ugroziti pregovore između SAD-a, Egipta, Izraela i Katara koji nastoje posredovati u pauzi u ratu i oslobađanju izraelskih zarobljenika.

"Svaka akcija koju ovo Vijeće sada preduzme treba da pomogne, a ne da ometa ove osjetljive i tekuće pregovore. I vjerujemo da bi rezolucija koja je trenutno na stolu negativno utjecala na te pregovore", rekla je Thomas Greenfield prije glasanja.

Sjedinjene Američke Države su također najavile da će predložiti tekst nacrta rezolucije, a u kojem se navodi da bi u sadašnjim okolnostima velika kopnena ofanziva na Rafah rezultirala daljnjim oštećenjem civila i njihovim daljnjim raseljavanjem, uključujući potencijalno u susjedne zemlje.

Izrael je rekao da će ukoliko Hamas do početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana ne oslobodi sve zarobljenike pokrenuti kopnenu ofanzivu na Rafah.

U Rafahu je utočište našlo više od milion Palestinaca , a UN je upozorio da bi napad na Rafah "mogao dovesti do pokolja".