“Pažljiviji” u bombardovanju

Američki predsjednik Joe Biden kaže da bi Izrael trebao biti “pažljiviji” kako bi zaštitio civile u Gazi.

Sjedinjene Američke Države su pojačale pritisak na Izrael da minimalizira ubijanje civila u Gazi, dok Washington vrši pritisak na svog saveznika da pređe na rat “nižeg intenziteta” protiv Hamasa.

Obraćajući se novinarima, dok je njegov glavni savjetnik za nacionalnu sigurnost u posjeti Izraelu, američki predsjednik Joe Biden pozvao je Izrael da više pazi na zaštitu civila.

“Želim da budu fokusirani na to kako spasiti živote civila. Nemojte prestati s Hamasom, već budite oprezniji”, rekao je Biden novinarima na pitanje da li Izrael treba smanjiti svoju vojnu kampanju u Gazi.

Bidenovi komentari uslijedili su kada se savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim članovima izraelskog ratnog kabineta, kako bi razgovarali o uslovima za prelazak na jasnije ciljane vojne operacije u Gazi.

Sullivan i Netanyahu razgovarali su o “ciljevima, fazama i postavljanju uslova za promjene tokom vremena, od operacija čišćenja visokog intenziteta do hirurški preciznih operacija nižeg intenziteta protiv ostataka Hamasa”, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Završiti rat što je prije moguće

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je kasnije da je Sullivan razgovarao o mogućem prelasku na “operacije nižeg intenziteta” u bliskoj budućnosti, ali administracija nije stavila “vremensku oznaku” na tu promjenu.

Kirby je rekao da Washington želi da se rat završi što je prije moguće, ali da Hamas ima konačnu odgovornost za okončanje sukoba.

“Oni to mogu okončati odmah tako što će pustiti te ljude, narediti svojim borcima da polože oružje i predati sve ostale odgovorne za napade 7. oktobra”, rekao je.

“Jake je također razgovarao o sljedećoj fazi izraelske vojne kampanje. I postavljao je teška pitanja, kao što smo i mi radili, o tome kako bi sve to moglo izgledati.”

Sullivanova posjeta Izraelu, koja se nastavlja u petak sastancima s najvišim izraelskim zvaničnicima, uključujući predsjednika Isaaca Herzoga, dolazi usred znakova rastućih podjela između Bidena i Netanyahua oko broja ubijenih u Gazi i vremenskog okvira za okončanje rata.

‘Neselektivno bombardovanje’

Biden je u utorak izrekao svoje najoštrije kritike Netanyahuovom vođenju sukoba do sada, upozoravajući da ga izraelsko “neselektivno bombardovanje” košta međunarodne podrške.

Netanyahu je u saopštenju objavljenom nakon sastanka sa Sullivanom rekao da će se rat nastaviti sve dok Hamas ne bude iskorijenjen, nakon što je ministar vanjskih poslova Eli Cohen dan ranije obećao da će nastaviti borbu “sa ili bez međunarodne podrške”.

“Rekao sam našim američkim prijateljima da naši vojnici heroji nisu pali uzalud”, kazao je Netanyahu.

"Zbog dubokog bola njihovog pada, odlučniji smo nego ikad da nastavimo borbu dok Hamas ne bude eliminisan – do apsolutne pobjede.”

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je Sullivanu u javnom saopštenju u četvrtak da će rat trajati “više od nekoliko mjeseci”.

Najmanje 18.787 ljudi, uključujući više od 7.700 djece, ubijeno je u Gazi od početka rata, prema palestinskim zvaničnicima. Oko 1.147 ljudi, većinom civila, ubijeno je u Hamasovim napadima 7. oktobra na južni Izrael, prema izraelskim zvaničnicima.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u utorak je velikom većinom glasala za usvajanje neobavezujuće rezolucije kojom se poziva na “trenutni humanitarni prekid vatre” u Gazi.

Rezoluciju su podržale 153 zemlje, a 10 nacija, uključujući SAD, glasalo je protiv.