Američki senator

Predsjedavajući obavještajnog odbora američkog Senata kaže da je važan nastavak prekida vatre u Gazi te da Izrael pusti u opticaj palestinska novčana sredstva.

Predsjedavajući obavještajnog odbora američkog Senata, senator Mark Warner, izjavio je da je veoma važan nastavak prekida vatre u Pojasu Gaze, kao i to da Izrael pusti u opticaj palestinska novčana sredstva.

U intervjuu za mrežu MSNBC je kazao da je Izrael izgubio simpatije ljudi širom svijeta i da mora pokazati dobru vjeru oslobađanjem palestinskih poreskih prihoda.

Warner se nada da će se sadašnje primirje između Izraela i Islamskog pokreta otpora Hamas nastaviti što je duže moguće, kako bi se oslobodio što veći broj zarobljenika.

Strah od otvaranja drugog fronta

Američki senator je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da palestinske vlasti odustanu od svojih sigurnosnih odgovornosti na Zapadnoj obali, što bi izazvalo haos i otvorilo drugi ratni front protiv Izraela, ali to se nije dogodilo.

Prije nego je prošlog petka stupila u privremeno humanitarno primirje, izraelska okupaciona vojska, koja je od 7. oktobra pokrenula razorni rat u Pojasu Gaze, ostavila je iza sebe više od 15.000 ubijenih.

Više od 10.000 ubijenih su djeca i žene, dok se oko 7.000 Palestinaca vode kao nestali, a broj povrijeđenih premašio je 36.000.