TOKOM NAPADA 7. OKTOBRA

Izraelski list Hareetz objavio je pozivajući se na policajsku istragu kako Hamas nije unaprijed planirao napad na muzički festival Nova sedmog oktobra te kako su izraelski vojni helikopteri ubili civile u neselektivnom pucanju.

Izvor je za Haaretz rekao da njihova policijska istraga pokazuje da je borbeni helikopter IDF-a pucao na pripadnike Hamasa nakon što je stigao na lice mjesta. Dok je gađao počinitelje, helikopter je pogodio i posjetitelje festivala.

"Istraga incidenta otkrila je da je izraelski vojni borbeni helikopter koji je stigao na mjesto događaja iz baze Ramat David pucao na teroriste i navodno također pogodio neke od tamošnjih partijanera", navodi se u novinskom izvještaju pozivajući se na neimenovanog policijskog dužnosnika.

Tri stotine šezdeset i četiri osobe ubijene su na festivalu, trećina smrtnih slučajeva u napadu Hamas na Izrael 7 oktobra.

Procjena izraelske sigurnosti je da Hamas nije imao unaprijed saznanja o muzičkom festivalu Nova u blizini kibuca Re'im, te da ga je spontano ciljao nakon infiltracije na granicu Gaze, prenosi Haaretz.

Prema policijskim izvorima, zabava je prvobitno planirana za četvrtak i petak, a dodatni dan u subotu dodan je tek u utorak te sedmice, na zahtjev organizatora. Promjena u posljednjem trenutku pojačava ocjenu da Hamas nije znao za događaj.

Jedan od nalaza koji potkrepljuje ovu procjenu, prema policijskim i drugim visokim sigurnosnim osobama, jest da su prvi pripadnici Hamasa stigli na mjesto s ceste 232, a ne iz smjera granice.

“Događaju je prisustvovalo, prema našoj procjeni, oko 4.400 ljudi, od kojih je velika većina uspjela pobjeći nakon odluke o raspuštanju događaja donesene četiri minute nakon raketnog napada”, rekao je visoki policijski izvor.

Policijska analiza pokazuje da su mnogi posjetitelji festivala uspjeli pobjeći jer je odlučeno da se zabava prekine pola sata prije nego što se prvi put čula pucnjava.