Nakon što je Izrael okupirao bolnicu Al-Shifa u Gazi pod tvrdnjama da je glavni štab Hamasa, kao dokaz je predstavio zahrđalo oružje i nekoliko kamera koje je navodno pronašao u bolničkoj zgradi, a nije pronašao tunele i skladišta municije koja je tvrdio da tamo postoje. Ova situacija je izazvala žestoke kritike protiv Izraela.

Snimci koje je izraelska vojska iznijela kao dokaz za svoju tvrdnju nakon sinoćnje racije u bolnici Al-Sifa nisu dali željeni rezultat.

U saopćenju izraelske vojske, koja je tenkovima opkolila kompleks bolnice Al-Shifa i držala bolnicu u potpunoj opsadi, tvrdi se da su na odjelu za magnetnu rezonancu zaplijenjeni oružje i elektronski uređaji.

Na snimcima koje je podijelila vojska nalaze se jedan kompjuter, pola kutije hurmi, knjige i otprilike deset pušaka Kalašnjikov, prsluka i ručnih bombi, od kojih je većina zahrđala.

Međutim, snimci nisu prikazali nikakve tunele, tajne prolaze ili bilo kakve dokaze da su tamo držani izraelski zarobljenici niti da je Hamas bolnicu koristio kao vojni štab.

I izraelski mediji su kritikovali tamošnju vlast nakon što nisu viđeni dokazi za izraelske tvrdnje da bolnica ne može imati međunarodnu zaštitu, jer je Hamas navodno koristi u vojne svrhe.

Izraelski novinar i sigurnosni analitičar Yossi Cohen je u svojoj objavi na platformi društvene mreže X naveo da ima "loš predosjećaj" kada je u pitanju Al-Shifa.



On je napisao da je Izrael predstavio neviđeno djetinjaste izmišljotine o toj bolnici u Gazi.

- Tako da tamo nisu pronađeni izraelski taoci i teroristi. A sada glasnogovornik vojske kaže da su ušli u Al-Shifu, jer je to bio štab Hamasa. Uopšte nije impresivno. Je li bilo vrijedno očekivanja i štete po međunarodni imidž? - naveo je Cohen.

Izraelska televizija Kanal 13 također je prokomentarisala ovaj slučaj i opisala ga kao "najveći izraelski obavještajni neuspjeh".

- Suprotno tvrdnjama izraelske vojske, nema naznaka da postoji bilo kakav vojni objekat u bolnici Shifa - navodi isti izvor.

Jerusalem Post: Je li to Hamas ispario?

Izraelski desničarski list "Jerusalem Post" također je opisao raciju izraelske vojske u bolnici Al-Shifa kao razočaravajuću.

U vijestima na web-stranici te medijske kuće se navodi da su obavještajni podaci izraelske vojske rekli da je 200 pripadnika Hamasa, koji su napali Izrael 7. oktobra, bilo u bolnici Al-Shifa.

- Da li je 200 Hamasovih pripadnika isparilo i nestalo? - navodi se u tekstu.

U vijestima se navodi da nema izjave izraelske vojske da je bilo hapšenja u bolnici Al-Shifa te da je izraelska vojska samo objavila da je pet pripadnika Hamasa ubijeno ispred bolnice i da nije bilo sukoba unutar bolnice.

Al-Shifa je skandal svih skandala

Palestinski političar i istraživač Mustafa Bergusi, u svom komentaru je raciju i tvrdnje izraelske vojske u bolnici Al-Shifa nazvao "majkom svih skandala".

Nakon što su objavljeni snimci iz bolnice Al-Shifa postali predmet žestokih kritika, izraelska vojska objavila je novu objavu i podijelila dugu verziju videa. Za razliku od prethodnih snimaka, novoobjavljeni video je uključivao samo opće komentare koje je dao portparol izraelske vojske dok je hodao između soba u prizemlju zgrade.

Kao odgovor na ove kritike, izraelska vojska je podijelila još jednu objavu, navodeći da je to nastavak videa koji je ranije dijelila.

U ovoj najnovijoj objavi nema dokaza koji podržavaju tvrdnju izraelske vojske da je bolnica "glavni štab Hamasa".

Vrata otporna na eksploziju

Snimak koji je podijelila izraelska vojska uključuje i izjave glasnogovornika stranih medija Jonathana Conricusa u odjelu za magnetnu rezonancu. Na snimku se vidi da su vrata raznijeli izraelski vojnici i da su medicinska oprema i MRI uređaj u velikoj mjeri oštećena.

Conricus tvrdi da su otišli do MRI uređaja i pronašli ruksak pripadnika Hamasa, pažljivo "sakriven" iza njega te da su pronašli pušku AK-47, municiju, granate i uniforme.

Korisnici društvenih mreža komentarisali su da torba i nije vješto sakrivena, jer između uređaja i zida postoji veliki razmak koji je lako uočljiv golim okom.

Iako je Conricus izjavio da su ušli u drugu prostoriju za magnetnu rezonancu i tamo pronašli slične dokaze, nije pokazao dokaze za to.

Jedna od najupečatljivijih tvrdnji Conricusa bila je da su vrata prostorija otporna na eksploziju, a ustvari se radi o vratima koja se inače nalaze u prostorijama s uređajima za zračenje.

Zamagljeni računar

Conricus je rekao da su u prostoriji u kojoj su se nalazili rezervni uređaji MRI aparata pronašli i torbu u kojoj se nalazila vojna oprema poput granata, municije, jurišnog prsluka i pištolja.

Osim toga, vojska je podijelila fotografiju oružja koje je navodno pronađeno u bolnici Al-Shifa. Na fotografiji se vidi deset pušaka, od kojih su neke zahrđale, navodno izvađenih iz zgrade koju Izrael naziva "glavnim štabom" Hamasa. Na fotografiji su i tri ručne bombe, tri jurišna prsluka, čizme, ranac i magazin koji su navodno pronađeni u zgradi.

Još jedna poenta koja se povlači na društvenim mrežama je da su vojnici dodirivali opremu koju su opisali kao dokaz, bez ikakvih rukavica.

U svojim izjavama u bolnici Al-Shifa, Conricus je naveo da je kompjuter koji se nalazi na stolu u odjelu za magnetnu rezonancu bio vrlo interesantan dokaz za ispitivanje te tvrdi da je uređaj dao mnogo dokaza čak i na prvi pogled.

Izneseni su komentari da bi CD-ovi koje je glasnogovornik Conricus nasumično dodirivao bez rukavica mogli biti čisti CD-ovi za snimke pacijenata.

Još jedna stvar koja je privukla pažnju u vezi s računarom bila je ta da je ekran računara bio jasno vidljiv u prvoj objavi vojske, dok je ekran bio zamagljen na videosnimku u sljedećem postu.

Kompjuter je predstavljen kao dokaz, a uopće nije imao nikakvu šifru za pokretanje.

Nema dokaza o tunelima

Izraelska vojska je 8. oktobra tvrdila da je bolnica Al-Shifa glavni komandni centar Hamasa i podijelila je ilustraciju koja prikazuje sobe i tunele komandnog centra ispod bolnice. Vojska je navela da bi u tunelima moglo biti 240 zarobljenika.

Reporter Fox Newsa Trey Yingst, koji je ušao u bolnicu Al-Shifa s izraelskom vojskom i snimao, naveo je u svojoj objavi na svom X nalogu da vojnici nisu pokazali nikakve tunele za koje se tvrdi da se nalaze ispod bolnice, ali su kao dokaze predstavili oružje i vojnu opremu.

Izrael sam stavlja ove dokaze

U razgovoru za Anadoliju, palestinski političar i istraživač Bergusi izjavio je da izraelski vojnici nisu mogli pronaći ništa u bolnici Al-Shifa.

- Nakon racije u bolnici, sve što su pronašli su Kalašnjikov i laptop, koji su vjerovatno sami stavili tamo. Ne vjerovati im. Rekli su da su u zgradi bili borci koji drže zarobljenike, nema traga. Rekli su da je sva vojna municija tamo bila i nakon 18 sati pokazuju laptop, cipele i Kalašnjikov. Siguran sam da su je sami stavili tamo. Prema izraelskom Kanalu 13, to je potpuna katastrofa, sramota za obavještajne službe. Ovo nije samo neuspjeh izraelskih obavještajnih službi, već i neuspjeh američkih obavještajnih službi - naveo je Bergusi.

Bergusi je naveo da je rukovodstvo bolnice Al-Shifa od početka tražilo da međunarodna komisija dođe i ispita mjesto, ali da Izrael nije prihvatio ulazak međunarodnih posmatrača.

- Cilj Izraela nije rat protiv vojnog cilja, naprotiv, cilja na civile. Ovdje vidimo masakre nad civilima. Oni ruše kuće ljudima. Ubijaju žene i djecu. Ubijeno je 6.000 djece, to je neprihvatljivo - naveo je on.

Ismijavanje snimaka na društvenim mrežama

Viši istraživač Charles Lister s Bliskoistočnog instituta u SAD-u je na društvenim mrežama naveo da Izraelci moraju podijeliti više dokaza kako bi dokazali svoje tvrdnje.

Stručnjak za digitalne medije i dezinformacije s Univerziteta Hamad Bin Khalifa u Kataru Marc Owen Jones je također komentirao video koji je vojska podijelila i rekao da to ništa ne dokazuje.

Osim toga, na društvenim mrežama dijeljen je sadržaj koji ismijava izraelsku vojsku, od videa i fotografije do činjenice da su imena pripadnika Hamasa ispisana na kutiji sa hurmama na stolu i da su CD-ovi sadržavali muziku.

Anadolija