Kandidat za predsjednika SAD

Nije antijevrejska mržnja kada govorite o ljubavi prema palestinskoj braći i sestrama, koji prolaze kroz barbarski genocidni nasrtaj, kaže nezavisni kandidat za predsjednika SAD-a.

Cornel West, filozof i politički aktivista te nezavisni kandidat za predsjedničke izbore u SAD-u 2024. godine, za Al Jazeeru je govorio o podršci pravima Palestinaca.

Govoreći o trenutnom izraelskom napadu na Pojas Gazu, objasnio je zbog čega podržava Palestince.

“Dolazim iz velikog crnog naroda, koji je bio teroriziran, traumatiziran i omražen 400 godina. Sami Jevreji su bili omraženi, terorizirani i traumatizirani 2.000 godina. Izraelci su mrzili, terorizirali i traumatizirali Palestince već 75 i više godina.”

‘Optužuju me što volim Palestince’

“Dakle, imate posla s dvije grupe koje su omražene, terorizirane i traumatizirane i morate biti jasni da nema nikakve veze s antijevrejskom mržnjom kada govorite o ljubavi prema dragocjenoj palestinskoj braći i sestrama, koji prolaze kroz barbarski genocidni nasrtaj na njihova tijela, njihovo dostojanstvo i njihovu ljudskost”, kazao je West.

“I tako je lako za izraelsku vladu i za desničarske konzervativne ljude u američkom društvu i imperiji da optuže mene i druge da smo anti-Jevreji jednostavno zato što volimo Palestince”, dodao je.

Kaže kako je fokusiran na “razbijanje laži” o ratu u Gazi.

“Moramo razbiti laži. Bilo je pokušaja da se racionalizira i opravda izraelska okupacija, izraelsko pokoravanje i izraelska degradacija. I moramo biti kritični prema našoj palestinskoj braći i sestrama ako sudjeluju u ubijanju nevinih ljudi. To su ratni zločini i ja sam kritičan prema tome…”

“Kako izgleda pravda? Jednako dostojanstvo, jednaka prava, jednak pristup resursima za Palestince i Jevreje u toj regiji svijeta”, kazao je.

O Demokratskoj stranci američkog predsjednika Joea Bidena rekao je da je “etički bankrotirala”.

Čega se boje tamnopute vođe?

“Kad pogledam Demokratsku stranku, vidim bankrot, ona je etički bankrotirala, voljna je omogućiti genocid. Izraelska vlada voljna je to uraditi, a američka vlada je voljna to omogućiti. Moramo biti vrlo, vrlo jasni i vrlo, vrlo iskreni. Moramo biti iskreni i moramo govoriti neustrašivo. Nažalost, imamo čak cijeli val tamnoputih vođa koji su toliko uplašeni i zastrašeni i boje se AIPAC-a [Američko-izraelski komitet], boje se Lige protiv klevete, boje se bilo kakvog pritiska na njih…”

“Gdje je njihova predanost istini? Gdje je njihova predanost pravdi? Kakav oni imaju integritet? Mogu li izmamiti osmijeh na lice Martina [Luthera] Kinga i Malcolma X-a? Mogu li izmamiti osmijeh na lice Elle Baker? To su moralni i duhovni standardi, a ja želim biti vjeran standardima moralne i duhovne veličine”, kazao je West.