PREMIJER JE UPORAN

Izraelska radiodifuzna uprava izvještava da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena kontaktirala izraelske zvaničnike i premijerov kabinet kako bi zatražila pojašnjenje u vezi sa komentarima premijera Izraela Benjamina Netanyahua o poslijeratnom upravljanju Gazom.

Netanyahu je kasno u subotu ponovio da Izrael "neće pristati da odustane od sigurnosne kontrole Gaze ni pod kojim okolnostima". Zbog toga je odmah ujutru dobio poziv SAD-a.

Netanyahuov komentar u kojem ponavlja da će Izrael upravljati Gazom nakon rata uslijedio je nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken predložio da palestinske vlasti, upravno tijelo koje nadgleda dijelove okupirane Zapadne obale, treba da preuzme Pojas Gaze nakon što se sukob završi.

Podvlačeći razmimoilaženje između dva saveznika, izraelski državni mediji izvještavaju da su američki zvaničnici pitali svoje izraelske kolege šta premijer misli pod "kontrolisanjem sigurnosti".

Inače, dok traje rat u Gazi, veliko je pitanje i šta će biti nakon primirja, u slučaju da Izraelci pobijede Hamas. Međunarodni zvaničnici su mišljenja da Izrael ne smije upravljati tom teritorijom, osim ukoliko to nije zajedno sa SAD-om, ali razgovara se i o drugim rješenjima.