Gaza

Uključivanje starijih izraelskih oklopnih vozila u rat u Pojasu Gaze potvrđuje istinitost tvrdnji o uništenju više od 136 modernih tenkova i vozila.

Vojni stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, izjavio je da sposobnost palestinskog otpora da izdrži 33 dana rata koji protiv njega vodi izraelska vojska, koja se smatra jednom od 10 najmoćnijih vojski na svijetu, znači da on još uvijek drži uzde bitke, ističući da Izrael u rat uvodi starija oklopna vozila, što potvrđuje istinitost izvještaja otpora.

Za Al Jazeeru je kazao da se porazi i pobjeda u bitkama mogu različito gledati, shodno samoj prirodi rata, ističući da je ono što se trenutno dešava asimetrični rat između regularne vojske, koja se smatra jednom od četiri najbolje armije u tehnološkom smislu, i grupa boraca koji na raspolaganju imaju tek jednostavno oružje.

U skladu s tim, dodaje Al-Duwairi, daleko od velikog razaranja koje je okupaciona vojska nanijela Pojasu Gaze zračnim i artiljerijskim bombardiranjem, njen neuspjeh da eliminira snage otpora znači da otpor vidi svjetlo na kraju tunela.

Prednost je na strani otpora

Rekao je da se povijesno asimetrični rat završava u korist slabije strane u pogledu ravnoteže snaga, a tome svjedoči i činjenica da su afganistanski borci porazili trinajmoćnije vojske na svijetu (SAD, Velika Britanija, Sovjetski savez), koje su tada bile na vrhuncu moći.

Dodao je da je SAD poražen od islamskog iračkog otpora, kao i boraca u Somaliji.

Al-Duwairi je naglasio da je prednost u ratu i dalje na strani otpora, za koji je rekao da će na kraju pobijediti ako nastavi koristiti istu strategiju uz isti učinak, napominjući da borci snagu crpe iz činjenice da brane domovinu i čast.

Govoreći o sigurnoj zoni o kojoj Izrael izvještava u južnom Pjasu Gaze, dodaje da u Gazi, u principu, nema sigurne zone, jer je 47 posto izraelskih bombi palo na jug.

Što se tiče vozila koje je Izrael koristio u kopnenoj borbi, vojni stručnjak je naglasio da početak uključivanja starijih vozila M-113, umjesto ultramodernog oklopnjaka Namer, znači da je već izgubio mnoga modernija vozila, što tvrdi i palestinski otpor.

Al-Duwairi je rekao da zalihe modernih tenkova Merkava-4 i oklopnih vozila Namer izraelskoj vojsci ne dozvoljavaju da izgubi mnoge od njih u jednoj bitci te se počeo oslanjati na manje sofisticirana vozila, poput Merkave-3 i M-113, kako bi zadržao sofisticiraniju opremu za bilo koju ozbiljniju vanrednu situaciju.

Videosnimci autentični i stvarni

Uključivanje starijih oklopnih vozila u rat izraelske vojske potvrđuje istinitost tvrdnji brigada Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, o uništenju više od 136 tenkova i vozila do srijede, pored 16 vozila koja su u četvrtak uništena, kako su objavili.

Al-Duwairi naglašava da je nemoguće kamerom zabilježiti uništenje svake mete, jer neki slučajevi – što je moguće vidjeti u videosnimcima koje emitiraju snage otpora – zahtijevaju fizičku prisutnost snimatelja uz borce, što je nemoguće u svim slučajevima tokom bitke.

Naglasio je da su videosnimci koje emitira palestinski otpor stvarni, moderni i autentični, bez imalo sumnje, te da je broj pogođenih meta isključivo onaj dokumentirani zabilježen kamerom.

“Ove brojke nam objašnjavaju zašto Izrael poseže za starim oklopnim borbenim vozilima umjesto novih”, zaključio je Al-Duwairi.