TALAČKA SITUACIJA

Zgrade terminala zračne luke u Hamburgu i nekoliko aviona evakuisani su nakon što se naoružani muškarac s djetetom u automobilu dovezao na pistu, rekla je glasnogovornica zračne luke za dpa u subotu navečer.

“U toku je talačka situacija. Naša pregovaračka ekipa je u kontaktu s osobom u autu. Situacija ostaje statična”, rekao je za dpa glasnogovornik hamburške policije.

Prema saveznoj policiji, naoružani muškarac (35) je svojim vozilom probio aerodromsku ogradu oko 20 sati i dovezao se na stajalište zračne luke. Imao je pištolj i već je dvaput pucao u zrak, rekao je glasnogovornik policije Thomas Gerbert.

U međuvremenu je potvrđeno da je u automobilu i dijete, tačnije četvorogodišnja djevojčica. Muškarčeva supruga prethodno je kontaktirala policiju zbog moguće otmice djeteta, rekao je glasnogovornik.

Na licu mjesta su jake policijske snage, s jedinicama raspoređenim u blizini vozila.

Hamburška policija danas u 11 sati objavila je da je pregovarački tim još uvijek u kontaktu s osumnjičenim. Navode da sumnjaju da je naoružan te da kod sebe ima eksplozivne naprave nepoznatog tipa.

“Naš prioritet je zaštita djeteta. Prema posljednjim informacijama, dijete je dobro. Pregovori se nastavljaju”, navode iz policije Hamburga.