Novi detalji

Otac otete i ubijene Vanje iz Skoplja nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je otmičarima odao informacije o kretanju svoje kćerke. Postavlja se pitanje - zašto, a odgovor možda leži u njegovoj prošlosti.

Vanja Gorčevska oteta je iz zgrade u kojoj je živjela s majkom i sestrom 27. novembra ujutro i ubijena samo dva sata nakon otmice. Slučaj je šokirao regiju, a dok se čeka izručenje Ljupče Palevskog, glavnog osumnjičenog za ubistvo 14-godišnje djevojčice, najveći misterij ostaje uloga njezina oca u otmici.

Aleksandar Gorčevski se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je otmičarima odao informacije o kretanju svoje kćerke.

Svi osumnjičeni su u pritvoru. Čeka se izručenje Palevskog iz Turske, a upravo je njegova firma sudjelovala u gradnji objekta u kojem je Vanja živjela, a vlasnik stana je bio otac. Ovo znači da su znali sve pojedinosti o zgradi i iskoristili to kako bi oteli Vanju.

Kako je kasnije otkrila policija, informacije o Vanjinom kretanju i tačnoj lokaciji otmičarima je odao njen otac Aleksandar. On je uhapšen, a u ispitivanju je negirao izvršenje kaznenog djela. Određen mu je pritvor od 30 dana, a i dalje nema odgovora na pitanje zašto je sudjelovao u kćerkinoj otmici.

Uveliko se spekulira i o tome da je Aleksandar imao kockarske dugove, zbog čega je želio iznuditi novac od Zorice. Makedonski novinar Kristijan Landov kaže da je to priča koja prevladava u Sjevernoj Makedoniji.

"Otac Aleksandar je prema pričama onih koji ga znaju bio problematična osoba, kockar i narkoman. A potiče iz bogate obitelji iz Skoplja, otac mu je bio direktor firme i radio je u Poljskoj. Njegova bezosjećajnost je šokirala javnost kad je podigao dva palca gore novinarima tokom privođenja na sud", kaže Landov, a prenosi Blic.

Policija sumnja da je to učinio radi financijske koristi. Vanjina majka Zorica navodno je prodala dva stana, što je Aleksandar znao.

Policija smatra da je Aleksandar zbog toga želio da iznudi novac od Vanjine majke.

Prema riječima novinara Kristijana Landova, osim novca od prodaje stanova, porodica Vanjine majke također je imućna.

"Vanjin djed po majci i cijela ta porodica su bili ugledni i bogati. Vanjin djed Vangel, po kome je dobila i ime bio je direktor carine, a baka iz poznate vlaške porodice. Vanjina mama je sa dvije kćerke živjela u stanu zgrade koju je gradio Palevski, zato je sve bilo precizno isplanirano oko njene otmice. Sudska medicina je završila obdukciju i prema prvim saznanjima, Palevski ju je ubio pištoljem. Nema službenih informacija da li su otmičari tražili novac, to će istraga pokazati", kaže Landov.