OGROMAN SKUP

Prema nekim procjenama oko milion ljudi okupilo se u glavnom gradu Indonezije kako bi izrazili solidarnost s Palestincima, što je najveće javno okupljanje otkako je izbio rat Izraela i Hamasa.

Odjeveni u bijele haljine i crno-bijele palestinske šalove, mahali su palestinskim zastavama i uzvikivali "Slobodna Palestina" dok su zahtijevali da izraelske snage prekinu smrtonosnu opsadu Gaze.

Dok su se snimci napada u Gazi emitirali na ekranu, brojne ličnosti su se izmjenjivale kako bi između ostalog pozvali na bojkot izraelske robe i istragu izraelskih napada u Gazi pred međunarodnim sudom.

"Izraelski tlačitelji, borba, borba, borba!" i "Indonezija brani Palestinu!" vikali su demonstranti.

Mirni skup organiziralo je indonezijsko Vijeće Uleme (MUI), najviša islamska institucija u zemlji. Podržala ga je vlada, kao i muslimanske organizacije i one drugih vjera uključujući budističke i kršćanske.

Indonezija nema formalne diplomatske odnose s Izraelom, a u zemlji nema izraelskog ambasade. Budući da snažno podržava Palestince, ovakvi skupovi nisu neuobičajeni u najmnogoljudnijoj zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom.