Susjedne zemlje

Najnoviji napadi Izraela na susjedne zemlje dolaze usred straha od šireg sukoba na Bliskom istoku.

Izrael je izveo napade na vojnu infrastrukturu u Siriji i Libanu, saopćila je izraelska vojska, usred zabrinutosti da bi ofanziva zemlje protiv Hamasa mogla prerasti u širi sukob širom Bliskog istoka.

Izraelski borbeni avioni gađali su raketne bacače u Siriji i ciljeve Hezbollaha u Libanu kao odgovor na ranija lansiranja raketa na izraelsku teritoriju, saopćila je rano u ponedjeljak izraelska vojska.

Izraelski vojni dužnosnici nisu dali dodatne pojedinosti o napadima, uključujući moguće žrtve. Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi napade ili njihove posljedice.

Izraelska vojska je angažirana u prekograničnim borbama s libanskom oružanom grupom Hezbollah i ponovo vrši zračne udare na Siriju otkako je pokrenula rat protiv Hamasa.

Sjedinjene Američke Države također su izvele napade na Siriju kao odgovor na nagli porast raketnih i bespilotnih napada na svoje snage u toj zemlji i Iraku, za koje su okrivile grupe koje podržava Iran.

Pentagon je u četvrtak saopćio da je američka vojska izvela napade na dva objekta u Siriji koje koristi iranska Islamska revolucionarna garda i grupe koje podržava Iran, nakon što je predsjednik Joe Biden ranije obećao odgovoriti na napade na američko osoblje.

Iran upozorio SAD

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei upozorio je na regionalnu eskalaciju ako Izrael nastavi rat protiv Hamasa, rekavši početkom ovog mjeseca da će “muslimani i snage otpora postati nestrpljivi i niko ih ne može zaustaviti”.

Prošle je sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi se sukob mogao preliti “izvan granica Bliskog istoka” ako Izrael ne prekine bombardiranje Gaze.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u nedjelju u intervjuu za ABC News da postoji “stvarna” opasnost od eskalacije rata u širi regionalni sukob.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je u subotu za CNN da njegova zemlja ne želi da se rat širi i da je “potpuno pogrešno” da Washington okrivljuje Teheran za napade na njegove snage bez pružanja dokaza.

Iran, koji podržava i Hamas i Hezbollah, odbacio je bilo kakvu ulogu u Hamasovim napadima na Izrael 7. oktobra. Američki i izraelski dužnosnici rekli su da nisu pronašli dokaze o njegovoj umiješanosti.

Dužnosnici iranske vlade su, međutim, čestitali palestinskoj oružanoj grupi, opisujući iznenadni napad kao pobjedu “anticionističkog otpora”.