Otvorena podrška

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izložena je kritikama jer tokom posjeta Izraelu nije izravno pozvala tu državu da poštuje međunarodno pravo u ratu u Pojasu Gaze, piše Politico

Predsjednica Europske komisije je tokom posjeta izrazila bezrezervnu podršku Izraelu u ime Europske unije. Sada je pod kritikama zastupnika i diplomata jer nije govorila i o humanitarnim posljedicama osvetničkih napada Izraela na Hamas u Gazi u kojima je ubijeno najmanje 2.300 Palestinaca.

Diplomat je prozvao Von der Leyen

"Ona je samo rekla da Izrael ima pravo braniti se, tačka. To nije linija koju su dogovorile države članice", rekao je diplomat koji je za Politico govorio pod uvjetom anonimnosti.

Europski ministri vanjskih poslova osudili su napade Hamasa, ali i pozvali na zaštitu civila i suzdržanost, oslobađanje taoca i dopuštanje pristupa hrani, vodi i lijekovima u Gazi, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Govoreći u petak uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Von der Leyen je rekla da Izrael ima pravo braniti se. Nakon što je priznala patnju nedužnih Palestinaca, dodala je: "Znam da će nam izraelski odgovor pokazati da je demokracija."

Von der Leyen je posjetila Izrael s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom, kolegicom u političkoj grupaciji pučana. U Tel Avivu su se dvije čelnice morale skloniti zbog raketnog napada Hamasa.

Španjolska ministrica: EU je licemjerna

Iratxe Garcia, čelnica grupacije socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, Politicu je rekla kako su i Von der Leyen i Metsola s pravom iskazale europsku solidarnost i apsolutno osudile terorističke napade Hamasa.

"No kao glavne predstavnice Europske unije i njezinih institucija, imale su obavezu predstavljati stav Unije kao cjeline, uključujući i njezine države članice. Svojim posjetom Izraelu u tome nisu uspjele, pokazujući neprihvatljivu pristranost", dodala je Španjolka.

Njezina sunarodnjakinja, španjolska ministrica za socijalna prava Ione Bellara, optužila je EU za podržavanje izraelske okupacije Palestine i pozvala stanovnike na ulice na protest protiv licemjerja EU i ratnih zločina Izraela nad Palestincima.

Bellara, članica lijevog Unidas Podemosa, manjinskog koalicijskog partnera socijalista o kojem će ovisiti formiranje nove vlade, objavila je priopćenje u kojem traži pokretanje istrage protiv Izraela na Međunarodnom kaznenom sudu zbog počinjenja ratnih zločina, na isti način na koji je španjolska vlada bila zatražila istragu ubojstva španjolske kooperantice u ratu u Ukrajini i Hamasovih ubojstava u Izraelu.

"SAD i EU su suradnici u ratnim zločinima koje je počinio Izrael na okupiranim palestinskim teritorijima. Mi u Podemosu nismo ravnodušni nad grozotama koje već desetljećima proživljava palestinski narod. Izrael provodi planirani genocid u pojasu Gaze", istaknula je Bellara o sukobu koji traje od 1948. godine.

EU otvoreno podržava Izrael

Izraelska vlada naredila je evakuaciju više od milion ljudi sa sjevera Gaze. Vjeruje se da slijedi kopnena invazija Pojasa, što također nailazi na kritike međunarodnih organizacija.

Podršku Izraelu, osim Europske komisije i Europskog parlamenta, iskazale su i institucije poput Europskog odbora regija i gradova koji je u Bruxellesu istaknuo izraelske zastave. U tome im se pridružilo i Vijeće Europe kojim u Strasbourgu predsjeda bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.