NEZAPAMĆEN SLUČAJ

I dok na Kosovu i na našem području preovladava pravo ljetnje vrijeme, uz temperature i do 35°C, pravo zimsko zahlađenje zahvatilo je krajnji sjever Evrope.

Prethodnih dana preko sjeverne Evrope premeštao se snažan ciklon. On je u svom zadnjem dijelu uslovio prodor polarnog vazduha, pa je na sjeveru Švedske i Finske pao obilni snijeg.

Riječ je o najobilnijem snijegu u septembru, a na sjeveru Finske palo je čak 38 cm snega, koliko je izmereno i u švedskom gradu Kiruna. Inače, riječ je o jednom od najhladnijih mjesta zimi u Evropi, gdje temperature padaju i ispod -50°C. Ovakav obilni snijeg nikada nije do sada zabilježen u Laponiji u ovom dijelu godine.

Snijeg je zabeleo mnoge predjele na ovom području, a padao je i na sjeverozapadu Rusije i na obali Barencevog mora i u ruskom gradu Murmansk.

Jako zahlađenje donelo je temperature ispod 0°C.

Snijeg je izazvao velike probleme u saobraćaju.

Inače, prosječna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Laponiji je oko 8°C, a ujutro oko 2°C.

Snijeg nije neuobičajena pojava na kraju septembra u Lpaoniji, ali su rijetke veoma obilne količine.

I dok je jako zahlađenje zahvatilo sjever Skandinavije, na jugu Skandinavije bilo je osjetno toplije, uz temperature od 15 do 20°C, pa tako ovo zahlađenje nije prodrlo do juga Švedske i Finske.

Već od danas toplije je i na sjeveru Skandinavije, pa će kiša topiti sniježni pokrivač, a temperatura će biti od 5 do 10°C.