STANJE NA RATIŠTU

Tokom proteklog dana na frontovima u Ukrajini su se dogodila 24 borbena okršaja, a ukrajinska vojska je bila uspješna u regiji Zaporožja i Donjecka.

Oružane snage Ukrajine su izvijestile o napretku u oblastima Verbovoj i Novoprokopivka u Zaporoškoj oblasti, kao i u okrugu Klishchiivka, koji se nalazi nedaleko od Bahmuta u Donjeckoj oblasti.

Ofanziva se nastavlja na melitopoljskom pravcu gdje su Ukrajinci jučer nanijeli Rusima značajne gubitke u ljudstvu i tehnici te ih prisiljavaju da se povlače sa zauzetih položaja. U Bahmutu su zabilježeni napredak Ukrajinaca i bezuspješne operacije Rusa.

Borbeni okršaji su vođeni i u pravcu Hersona, Maryinka u Donjecku, Avdiiva, Marina i Šahtjora te na dva mjesta u Belgorodskoj oblasti.

Kod Maryinka u Donjecku i Siverskyija i Slobozhanskyija u Belgorodskoj oblasti je situacija nešto napetija s obzirom na jake ruske snage u tom dijelu. Dok u preostalim pravcima gdje se vode sukobi Ukrajinci drže inicijativu, napadaju okupatore i vraćaju teritoriju. Njihove akcije su značajno usmjerene na uništavanje skladišta i zaliha ruske vojske.

Rusi su izvršili i granatiranje širom Ukrajine jučer prilikom čega je ispaljeno 59 vazdušnih udara i 36 raketa iz višecjevnih raketnih bacača. Ukrajinci ističu da su napadnuti kako ukrajinski položaji, tako i civilni objekti.

Ruski vazdušni napad je pogodila naselja u oblasti Černihiv, Harkov, Lugansk, Donjeck i Zaporožje, a više od 100 naselja se našlo pod artiljerijskom vatrom.

Ukrajinske oružane snage su objavile ruske gubitke od jučer navodeći da su im uništili četiri tenka, 10 oklopnih borbenih vozila, 16 artiljerijskih sistema, 24 drona. Ubijeno je 350 vojnika jučer, a ukupni broj ubijenih ruskih vojnika procjenjuju na 271.790.