Maloljetnici

Izvještaj je naručila Švicarska biskupska konferencija, a predvodile su je dvije historičarke sa Univerziteta u Cirihu.

Katolički svećenici počinili su u Švicarskoj više od 1.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja od sredine 20. vijeka, otkriveno je u sveobuhvatnoj, jednogodišnjoj studiji, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Uz nekoliko izuzetaka, svi optuženi za zlodjela bili su muškarci, a skoro tri četvrtine pregledanih dokumenata pokazalo je da su seksualno zlostavljani maloljetnici.

Izvještaj je naručila Švicarska biskupska konferencija, a predvodile su je dvije historičarke sa Univerziteta u Cirihu. U studiji se navodi kako su identificirali 1.002 situacije seksualnog zlostavljanja u švicarskoj crkvi, uključujući optužbe protiv 510 ljudi. Zlostavljanje je, kako su napisali, pogodilo 921 osobu.

“Identificirane situacije sigurno predstavljaju samo vrh ledenog brijega”, navele su historičarke Monika Dommann i Marietta Meier.

Među ostalim nalazima, koji doduše nisu bili iscrpni, više od polovine – 56 posto slučajeva seksualnog zlostavljanja uključivalo je muškarce ili dječake. Prema studiji, približno 39 posto žrtava bile su žene ili djevojčice, dok izvor nije omogućio da se preostalih pet procenata identificira po polu.

Istraživači su pregledali hiljade stranica tajnih dokumenata, koje su crkvene vlasti sakupile od sredine 20. vijeka, ali su naveli da mnogi izvori informacija nisu u potpunosti proučeni. Oni su istakli kako su neka dokumenta uništena da bi se prikrila navodna nedjela.

U studiji se navodi da se seksualno zlostavljanje dešavalo širom države. Više od polovine slučajeva dogodilo se tokom psihološke pomoći svećenika, a oko 30 posto u školama, domovima i internatima. Pojedina seksualna zlostavljanja su se desila tokom ispovijesti ili konsultacija.

Istraživači su otkrili da su mnogi slučajevi bili prikriveni ili umanjivani, navode agencije.