Spor, luksuzan i opremljen

Izrađen u Pjongjangu u nekoliko identičnih primjeraka, Kimov voz je potpuno oklopljen, od prozora preko zidova do poda, što ga štiti od metaka i eksploziva.

Spor, luksuzan i opremljen aparaturom dostojnom Jamesa Bonda, oklopni voz kojim je Kim Jong-un doputovao u Rusiju na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom omiljeno je prevozno sredstvo sjevernokorejskog diktatora.

Zašto vozom?

Poput Staljina prije njih, šefovi Sjeverne Koreje iz dinastije Kim oduvijek su izbjegavali avione kad god su mogli, smatrajući ih previše ranjivima, piše AFP, prenosi Hina.

Kim Jong-un nije iznimka u toj tradiciji koju je započeo njegov djed Kim Il Sung, a nastavio mu otac Kim Jong-il.

On je oklopnim vozom otputovao u Peking 2018. na sastanak s kineskim predsjednikom i sljedeće godine u Hanoj na samit s američkim kolegom Donaldom Trumpom. Putovanje koje je tada trajalo šezdesetak sati.

Godine 2001. njegovom ocu trebala su čak 24 dana da dovrši kružno putovanje od Pjongjanga do Moskve, maraton na šinama dug 20 hiljada kilometara.

Ruski zvaničnik koji je bio pozvan u voz, Konstantin Pulikovski, svjedočio je o luksuzu koji tu vlada, o jastozima i francuskim vinima na stolovima.

Upravo je u svom vozu Kim Il Sung umro od srčanog udara 2011, tokom posjete jednoj od sjevernokorejskih pokrajina.

Šezdeset na sat

Izrađen u Pjongjangu u nekoliko identičnih primjeraka, Kimov voz je potpuno oklopljen, od prozora preko zidova do poda, što ga štiti od metaka i eksploziva, piše AFP.

Njegove karakteristike nisu ograničene samo na to, opremljen je i jurišnim oružjem i ima helikopter za vanredne situacije.

Ali to ima i drugu stranu medalje, zbog težine voz ne smije prijeći brzinu od 60 kilometara na sat.

Međutim, činjenica je da nudi neusporedivo veće sigurnosne uslove od aviona, gdje su šanse za preživljavanje znatno manje u slučaju napada.

Također može lako promijeniti smjer u slučaju nepredviđenog događaja, a njegove je rute teže predvidjeti od avionskih.

Kako ništa ne bi prepustio slučaju, Kim Jong-un raspoređuje vojske uz prugu kad putuje.

Kim se ne boji aviona

Suprotno ocu, koji je imao pravu fobiju od letenja, Kim Jong-un tome nije nesklon.

U prošlosti je tri puta koristio avion za prekomorska putovanja – dva puta u Kinu i jednom u Singapur, na sastanak s Donaldom Trumpom 2018.

Sjevernokorejsko predsjedništvo ima službeni avion “Chammae-1”. Nazvan po simboličkoj ptici Sjeverne Koreje, to je stari Iljušin-62 sovjetske proizvodnje koji, prema stručnjacima, više nije pretjerano siguran.

Međutim, uoči sastanka s Trumpom “Chammae-1” jeste letio iz Pjongjanga u Singapur. Ali samo kao mamac, Kim Jong-un nije bio u tom avionu nego na komercijalnom letu Air Chine.

Boeing 747 poletio je iz Pjongjanga pod brojem CA122, redovnim letom za Peking. Međutim, u letu je promijenio smjer i registraciju kako bi krenuo prema Singapuru, prema podacima s web stranice Flightradar24.