ŠARADA DEMOKRATIJE

Rusija je u nedjelju završila naširoko osuđivane regionalne i općinske izbore, uključujući i regije pripojene od Ukrajine, pružajući snažnu podršku predsjedniku Vladimiru Putinu usred kritika lažiranja glasova i nastojanja Kijeva da povrati svoju zemlju.

Vijeće Evrope, vodeća evropska skupina za zaštitu ljudskih prava, nazvala je jednosedmično gasanje flagrantnim kršenjem međunarodnog prava, a Kijev i njegovi saveznici kažu da je to bio nezakonit pokušaj da se Moskva ojača nad regijama na jugu i istoku Ukrajine.

Ogromna većina glasova širom Rusije i u anektiranim regijama za dominaciju Putinove stranke Ujedinjena Rusija ispunila je dugo ponavljanu domaću poruku Kremlja da je Putin daleko najjači jamac stabilnosti.

Ali u glasanju u regijama, izborna konkurencija je bila ograničena, jer su jaki kandidati, uključujući neke iz glavne opozicione ruske Komunističke partije, bili blokirani od strane vlasti.

Stanislav Andrejčuk, supredsjedavajući Golosa, grupe za prava birača koju je ruska vlada označila kao "stranog agenta", rekao je da slučajevi lažiranja glasova u mnogim dijelovima zemlje pokazuju da "ovo nisu pravi izbori".

Andrejčuk je rekao da je njegova organizacija primila izvještaje o pritvaranju opozicionih kandidata, uništavanju njihovih automobila i, u jednom slučaju, dokumentima o vojnom mobiliziranju koji su uručeni promatračima izbora.

Kremlj kaže da ankete i brojne izborne pobjede pokazuju da je Putin daleko najpopularniji političar u Rusiji te da su izbori slobodni i pošteni.

Sve značajne, legalne političke snage u Rusiji, uključujući opozicione stranake koje pružaju privid konkurencije na biralištima, uglavnom su lojalne Putinu i njegovom 18-mjesečnom ratu u Ukrajini.

Širom zemlje, Ujedinjena Rusija pobijedila je u svakoj utrci za guvernera pokrajine u kojoj se natjecala.

Među reizabranim regionalnim šefovima bio je i moćni gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, blizak Putinov saveznik. Gotovo bez opozcije, rani rezultati pokazali su da je Sobjanin osvojio više od 75% glasova u ruskoj prijestolnici, koja se smatra među dijelovima zemlje sa jačom opozicijom.

Kritičari Kremlja rekli su da se izbori u Moskvi lako lažiraju zbog sistema elektronskog glasanja u glavnom gradu, za koji kažu da ga je nemoguće provjeriti. Slični sistemi uvedeni su u mnoge druge ruske regije.

Kandidati koje podržava Kremlj također su pobjeđivali u četiri ratom razorene ukrajinske regije Donjeck, Luganjsk, Zaporožje i Herson, koje je Moskva prošle godine proglasila svojim teritorijem u aneksiji koju su Kijev i njegovi saveznici osudili kao nezakonitu.

"Potpuno je neprihvatljivo da Rusija provodi takve 'izbore' u ovim regijama na temelju takve nezakonite 'aneksije'", rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi u izjavi tokom vikenda.

Svi osim šačice ruskih saveznika priznaju regije kao dio Ukrajine.

Prema ruskim dužnosnicima, Ujedinjena Rusija dobila je veliku većinu u regijama, uzevši najmanje 70% glasova u svakoj. Detaljni podaci o glasanju nisu odmah objavljeni.

Rezultati znače da guverneri odabrani u Moskvi na teritorijima, mješavina iskusnih separatističkih šefova i sitnih lokalnih proruskih političara, osvajaju pune mandate. Niti jedna od četiri regije nije u potpunosti pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina, koja je u junu započela iscrpljujuću protuofanzivu za oslobađanje zemlje, polako vraća teritorij u regiji Zaporožje i također je preuzela određeni napredak u Donjecku oko grada Bahmuta.