Kantonu Valais

Lopovi su se u Švicarskoj popeli na visinu od 2.350 metara i prešli klance na uskim čeličnim sajlama kako bi opljačkali kutiju za donacije.

Kutija pripada lokalnom penjačkom klubu koji održava jednu od najizazovnijih ruta za penjanje u zemlji na prijevoju Gemmi iznad sela Leukerbad.

Penjajući se na 2.350 metara visoko brdo u kantonu Valais preko tankih čeličnih sajli, lopovi su stigli do kutije za donacije lokalnog penjačkog kluba "Viaferrata-Klettersteig Gemmi Daubenhorn Leukerbad".

Poznata i kao "Via Ferrata", ruta je klasifikovana kao najteža ruta za penjanje (nivo pet).

Da bi se došlo do njega potrebno je korištenje vertikalnih ljestava za penjanje i prolaza na uskim čeličnim sajlama, kao i teški usponi.

"Kakvi su to ljudi? Naš klub dobrovoljno održava Via Ferratu. Ne želimo ništa, a sada je neko ukrao novac doniran da zaštiti ovo mjesto", saopćeno je iz kluba.

Predstavnici kluba smatrali su da je krađa bila pažljivo planirana dugo unaprijed, te su objasnili da su lopovi opremljeni svom planinarskom opremom i da su ponijeli neophodan alat za razbijanje kutije za donacije.

Izvještavajući da je ukradeno oko 500 švicarskih franaka, vlasti su primijetile da je kutija za donacije pronađena slomljena i prazna.

Iako se navodi da je lopove teško otkriti, u penjačkom klubu se nadaju da će lopovi osjetiti grižnju savjesti i vratiti novac.