PRVI SU POČELI

U prošlosti, mjesec august u Rusiji se često dočekivao s dozom opreza, čak i alarma. Rusi su šapatom govorili o svom "augustovskom prokletstvu" kako bi objasnili neobično visok broj smrtonosnih nesreća, terorističkih napada ili izbijanja rata.

Već se dugo vremena činilo da je to prokletstvo skinuto i gotovo zaboravljeno, svodeći mjesec na samo još jednu vruću ljetnu pauzu. Ali ove godine, čini se da se vraća s osvetom.

Za početak, Rusi su svjedoci masovnog porasta ukrajinskih napada koji su doveli rat do Kremlja, tjerajući Moskvu da plati cijenu i dajući običnim Rusima okus užasnog nasilja koje je Ukrajina pretrpjela od prošlog februara.

U Crnom moru, ruske vojne i komercijalne flote su ovog mjeseca napadnute ukrajinskim mornaričkim bespilotnim plovilima, prijeteći ruskoj opskrbi i trgovačkim rutama.

Svaki dan u augustu do sada su mediji izvještavali o malim, ali neprestanim napadima ukrajinskih bespilotnih letjelica usmjerenih na službene zgrade, vojne objekte ili poslovne i stambene objekte.

Većina ih je, prema riječima dužnosnika, srušena s neba pojačanom protuzračnom odbranom. Ali dovoljno se probiti da Rusi zastanu.

"Svi smo šokirani što se to događa ovdje, ali mi nismo političari pa ne želimo komentirati", rekla je jedna neimenovana žena lokalnim medijima u Moskvi.

Još jedna žena pojavila se u lokalnim medijima sa zamagljenim licem kako bi zaštitila svoj identitet: "Imam dvoje djece i želim se prestati sramiti što su rođena u ovom vremenu", rekla je.

Drugi Rusi očito idu korak dalje u svom protivljenju, s tim da smo u augustu svjedočili neviđenom skoku paljenja vojnih ureda za regrutaciju širom zemlje, više od 20 zapaljivih bombi u nešto više od sedam dana, prema ruskim državnim medijima.

Dužnosnici kažu da su ranjivi građani, poput penzionera, prevareni da izvrše napade od ukrajinskih agenata koji se predstavljaju kao policija ili vjerovnici tražeći zajmove i prisiljavajući ih na djelovanje.

Ali izvor povezan s jednom ruskom partizanskom skupinom negira da su Rusi bili prisiljeni, rekavši za CNN da Kremlj želi sakriti rastuće nezadovoljstvo u društvu.

"Da ljudi nisu ljuti na vlasti, ne bi ništa učinili", rekao je izvor za CNN.

Druga sedmica augusta nije bio ništa manje puna nego prva, s mnogo više mrtvih i ranjenih.

Tajanstvena eksplozija zahvatila je industrijsko postrojenje u malom ruskom gradu Sergiev Posadu, oko dva sata vožnje od Moskve, poslavši tamni gljivasti oblak koji se uzdigao u nebo.

Vlasti insistiraju da je riječ o sigurnosnom propustu u fabrici vatrometa, demantirajući izvještaje o sabotaži u nekada vodećem proizvođaču vojne optičke opreme, poput noćnih naočala i nišana.

Ipak, eksplozija je prouzročila užasnu štetu: 440 stanova i 20 privatnih kuća pogođeno je, prema ruskim državnim medijima; 184 uništena automobila; 84 osobe su ozlijeđene, 1 ubijena, a još najmanje 8 još se vode kao nestali.

Rusko augustovsko prokletstvo se doista vratilo.