RAZGOVOR NA DRŽAVNOJ TV

Olga Skabejeva, voditeljica na ruskoj državnoj televiziji, i jedan od dežurnih propagandista predsjednika Vladimira Putina, predložila je da Rusija napadne Tursku.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko je na Twitteru podijelo isječak sa ruske državne TV u kojem Skabejeva predlaže da Rusija napadne neku od NATO članica.

Skabejeva je diskusiju vodila sa Pjotrom Tolstojem, zamjenikom predsjedavajućeg Ruske Dume i jednim od istaknutih članova Putinove "Ujedinjene Rusije".

"Da li smo spremni da ratujemo s Turskom? Erdogan tvrdi da je Crno more njegovo", retorički je pitala Skabejebva.

Tolstoj joj je odgovorio da još nije vrijeme za nešto tako.
"Samo trebamo zapucati", ponovila je Skabejeva, a Tolstoj je kazao da će zapucati, ali nakon što "završimo s Ukrajinom".

Poznavajući činjenicu da su državne televizije pod direktnom kotrolom Putina, ovo se može protumačiti kao jedan od pokazatelja promjene kursa prema Turskoj i njenom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Odnosi između Turske i Rusije su se zaoštrili nakon što je turski predsjednik odobrio ulazak Švedske u NATO, a nakon toga se sastao i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kojem je obećao nastavak pomoći.