TRAGEDIJA U MADRIDU

Dvije osobe su poginule, a najmanje 12 je povređeno nakon što je konobar zapalio picu ispred restorana. Smrtonosni požar izbio je u italijanskom restoranu u Madridu, a vjeruje se da ga je izazvao konobar koji je flambirao obrok dok je serviran.

Flambe je tehnika kuvanja u kojoj se hrana poliva alkoholom i pali da bi se stvorio prasak plamena. To je navodno specijalitet bara u okrugu Salamanka u španskoj prestonici, gdje se fatalni incident dogodio u petak uveče.

Karlos Marin, noćni nadzornik vatrogasne službe Madrida, rekao je da su mušterije bile zaglavljene unutra bez mogućnosti da izađu nakon što je plamen zahvatio restoran i brzo se proširio kroz krov, prenosi CNN.

U snimku koji su objavile službe za hitne slučajeve grada Madrida, on je rekao:

„Restoran je imao samo jedan izlaz, a pošto je vatra bila veoma blizu vrata, ljudi su se vratili u zadnji dio restorana i bili su potpuno zarobljeni.

Šest povređenih u požaru nalazi se u teškom stanju u bolnici, saopštila je gradska služba za vanredne situacije.

Očevidac je za list El Pais rekao da je požar izbio nakon što je konobar zapalio picu, a plamen je zapalio plafon i zidove.

Gradonačelnik Madrida Hoze Luis Martinez Almeida rekao je novinarima na licu mjesta da su stradali jedan zaposleni radnik restorana i jedna od mušterija. Obe žrtve su bile starosti između 25 i 30 godina.

On je za špansku državnu televiziju TVE rekao: „Izgleda da je požar izbio kada se servirala flambirana pica, koja je zapalila ukrase u restoranu."

„Vatrogasci su mi rekli da je to bio žestok požar po načinu na koji je izbio i po dimu koji je proizveo, a da vatrogasna stanica nije bila samo 100 metara dalje, broj poginulih je mogao biti veći.“

Gradonačelnik je tvrdio da je u restoranu u vreme požara bilo oko 30 gostiju i osoblja, prenosi BBC. Požar je ugašen u roku od 10 minuta od prvog upozorenja o požaru.

Očevici su izjavili da su videli kako se plamen brzo širi po zidovima i plafonima dok su se hitne službe borile da spasu one koji su unutra. Španska policija istražuje uzrok požara. Ranije ovog mjeseca, 15-godišnja učenica tragično je ubijena u „požaru“ u stambenoj zgradi u Londonu.