BIZARANI KONGRES RUSOFILA

Kakvi su sada prijatelji Rusije u inostranstvu? Sudeći po nedavnom kongresu Međunarodnog pokreta rusofila, događaju gdje su se okupili konzervativni aktivisti i koji se uz veliku pompu održao u ustakljenoj dvorani Državnog muzeja Puškin u Moskvi, odgovor je da su to politički marginalci i teoretičari zavjere.

Među njima su bili svadljivi američki glumac Steven Seagal, unuk Charlesa de Gaullea, te talijanska princeza i naučnica poznata po svojim prijevodima Tolkiena koja se boji da se evropske dječake potiče da se žene njihovim kravama.

"Ovdje sam da promičem mir i prijateljstvo i vjerujem da su ovaj sukob isprovocirali i uzrokovali anglosaksonski interesi Mislim da to dovodi svijet u duboku opasnost, a ja sam ovdje da se borim protiv toga", rekao je Pierre de Gaulle, unuk francuskog generala i govornik na konferenciji, u intervjuu za Guardian.

Mlađi de Gaulle već je izazvao kontroverze. Prošlog mjeseca rekao je francuskim novinama Le Parisien da je zapad "nažalost dopustio Zelenskom, njegovim oligarsima i neonacističkim vojnim skupinama da se zaključaju u spiralu rata".

Yves de Gaulle, Pierreov stariji brat, rekao je Le Parisienu 24. januara da se bratova stajališta "ne tiču ​​nikoga osim njega, ni mene, ni naše porodice, a još manje generala".

Pierre de Gaulle nije komentirao bratove izjave i zaobišao je pitanje može li se njegovo prezime koristiti za legitimizaciju rata u Ukrajini jer je De Gaulle ponosno zazivao svog djeda kada su ga na pozornici pitali o sukobu.

"Moj djed je imao vrlo duboko znanje i intenzivno poznavanje ruskih vođa i naroda također. Dakle, bio je prilično svjestan interesa i geografske nužnosti da se Evropa i Francuska udruže s Rusijom", kazao je.

Evropljanima nedostaje ruske propagande i medijskih kuća koje traže inozemnu podršku za rat protiv Ukrajine. Ali ove sedmice 90 delegata, uključujući mnoge teoretičare zavjere, okupilo se spremno braniti moskovsku liniju.

Nikolaj Malinov, bivši član bugarskog parlamenta koji je sada pod američkim sankcijama, otvorio je događaj rekavši da je vrijeme da "sile svjetla pobijede sile tame".

Na pozornici, odjeven u crno, bio je Steven Seagal , koji je imenovan posebnim predstavnikom za rusko-američke kulturne veze. "Ja sam 100 posto rusofil i 1 milijun posto Rus", rekao je Seagal na konferenciji za novinare.

Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, također je bio tamo, dajući službeni karakter onome što bi se smatralo sporednim događajem. Održao je uvodni govor zajedno s poslanicom Vladimira Putina.

"Ne vidimo samo neonacizam, vidimo izravni nacizam, koji pokriva sve više evropskih zemalja", rekao je Lavrov. Vidimo kako se historija uništava pred našim očima, uništavaju se sveti spomenici.

Među onima na pozornici isticala se princeza Vittoria Alliata di Villafranca, žena u svojim 70-ima jarko crvene kose, možda najpoznatija u Italiji kao prva prevoditeljica Tolkiena na talijanski. Tvrdi da se borila protiv Opusa Dei i mafije kako bi povratila svoju porodičnu palaču u Bagheriji.

U govoru je rekla da je "rusofobija" stvorena za "nove formule kolonizacije" i povezala je s američkim iskrcavanjem na Siciliju tokom Drugog svjetskog rata, što je nazvala izgovorom za širenje utjecaja Washingtona.

Alliata je rekla da je na konferenciji predstavljala Deutsch-Arabaische Gesellschaft (Njemačko arapsko udruženje), čija je predsjednica, i rekla da zagovara "poruku mira".

Upitana kako se našla u Rusiji na konferenciji rusofila, rekla je i da je bila u posjeti ruskoj kraljevskoj porodici

"Ja sam rođakinja Romanovih. Poznajem ih jako dobro, došla sam na vjenčanje. Dakle, to je carska veza", rekla je, misleći na potomke posljednje kraljevske obitelji Ruskog Carstva.

Rekla je da je bila u Rusiji kako bi pokazala "postoje drugi ljudi na svijetu koji dijele tvoje mišljenje i pogled na svijeti to olakšava seoskoj gospođi na Siciliji koja užasnuto gleda svog sina koji se želi oženiti kravom".