SNIMCI SA LICA MJESTA

Mediji iz Turske izvještavaju kako je selo u u okrugu Doğanşehir, u Malatyi, bukvalno prepolovljeno i da se južni dio sela spustio za dva metra, dok su na sjeveru kuće ostale netaknute.

Navodi se da je pukotina duga 16 kilometara.

Najnoviji snimci koji nam dolaze iz ove zemlje, ne ostavljaju ravnodušnim mnogobrojne koji su imali priliku pogledati ove prizore. Izvještaji navode da će se tek narednih dana i mjeseci pokazati razmjeri posljednjih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju.

Broj poginulih usljed razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji je porastao na 41.000. Nakon osam dana od zemljotresa, jučer, u Turskoj je spašeno još devet osoba. Velike poteškoće su za one koji su preživjeli, među kojima su i izbjeglice iz Sirije.

Podsjećamo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ponovo priznao da je bilo problema u reakciji nakon prvog zemljotresa magnitude 7,8, koji je pogodio i Siriju, ali uvjerava da je situacija sada pod kontrolom.

U televizijskom obraćanju je konstatovao da je riječ o jednoj od najvećih prirodnih katastrofa ne samo u Turskoj, već u historiji čovječanstva.

Pripadnici spasilačkih službi ove države smatraju da pod ruševinama ima još preživjelih koji se mogu pronaći. Međutim, u Ujedinjenim nacijama su ocijenili da se spašavanje privodi kraju te da je fokus na to da se preživjelima omogući smještaj, hrana i školovanje.