Prirodna katastrofa

Devet preživjelih spašeno je u utorak 14. februara iz ruševina u Turskoj, više od sedmicu dana nakon snažnog zemljotresa, dok je fokus napora pomoći premješten na ljude bez skloništa ili dovoljno hrane na velikoj hladnoći.

Prema najnovijim podacima, broj žrtava katastrofalnog zemljotresa u Turskoj i Siriji je porastao na 41.000, javlja Reuters.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je priznao probleme u početnoj reakciji na potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio rano 6. februara, ali je rekao da je situacija sada pod kontrolom.

"Suočavamo se s jednom od najvećih prirodnih katastrofa ne samo u našoj zemlji već i u historiji čovječanstva", rekao je Erdogan u televizijskom govoru u Ankari.

Među onima koji su spašeni u utorak su dva brata, starosti 17 i 21 godina, izvučena iz stambenog bloka u provinciji Kahramanmaras, te Sirijac i mlada žena u Antakyi, spašeni nakon više od 200 sati pod ruševinama. Moglo bi biti još živih ljudi za pronalaženje, rekao je jedan spasilac.

Međutim, vlasti UN-a rekle su da se faza spašavanja bliži kraju, s fokusom na sklonište, hranu i školovanje.

Potres koji je pogodio Tursku i Siriju predstavlja najgoru prirodnu katastrofu u tom regionu u posljednjih 100 godina, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, Hans Kluge.

"Svjedočimo najgoroj prirodnoj katastrofi u europskom dijelu WHO-a u posljednjih 100 godina i još saznajemo podatke o magnitudi", rekao je Kluge.