Tokom predizbornog govora

Shinzo Abe upucan je s leđa dok je držao predizborni govor u zapadnom gradu Nara.

Bivši japanski premijer Shinzo Abe upucan je dok je držao govor u zapadnom gradu Nara, objavili su zvaničnici.

Šef njegovog kabineta Hirokazu Matsuno rekao je novinarima da mu nije poznato stanje u kojem je Abe, ali je televizija NHK, pozivajući se na lokalnu vatrogasnu službu, objavila da 67-godišnji zvaničnik “ne pokazuje znakove života”.

Matsuno je rekao da je Abe upucan u 11:30 po loklanom vremenu, dodavši da se “takav čin barbarizma ne može tolerirati”.

NHK je izvijestio, citirajući japansku policiju, da je Abe upucan s leđa te da je njegov reporter koji je bio na licu mjesta čuo “nešto što je zvučalo kao pištolj ispaljen dva puta”.

Televizija je emitirala snimak na kojem je prikazno kako Abe pada na ulicu, a nekoliko zaštitara trči prema njemu. Abe se nakon pada držao za prsa, a njegova košulja je bila prekrivena krvlju.

Kyodo News je objavio da Abe nije u svjesnom stanju. Agencija je navela da je bivši premijer, koji je u Nari radio kampanju uoči parlamentarnih izbora u nedjelju, napadnut na ulici.

Policija je privela 41-godišnjeg osumnjičenika koji je identificiran kao Yamagami Tetsuya. Mediji su objavili da je on držao pištolj koji mu je policija oduzela.

Reakcije iz svijeta

Na vijest o atentatu reagirali su mnogi svjetski zvaničnici. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je na samitu G20 koji se održava na Baliju da je “ovo veoma, veoma tužan trenutak”.

“Naše misli, naše molitve su s njim, njegovom porodicom, građanima Japana… Čekamo vijesti iz Japana.”

Premijer Australije Anthony Albanese napisao je na Twitteru: “Šokantne vijesti iz Japana da je bivši premijer Shinzo Abe upucan, naše misli su sa njegovom porodicom i građanima Japana.”

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-Wen navela je da osuđuje nasilje koje se desilo. “Bivši premijer Abe nije samo moj dobar prijatelj, nego prijatelj Tajvana. Podržavao je Tajvan mnogo godina i trudio se da promovira napredak tajvansko-japanskih odnosa.”

Najduži premijerski mandat

Abe je bio japanski premijer od decembra 2012. do septembra 2020, i imao je najduži mandat na toj funkciji u Japanu.

Dolazi iz porodice političara – njegov otac je bio ministar vanjskih poslova a stric premijer. Najpoznatiji je bio po svojoj ekonomskoj politici kojom je povukao hrabre monetarne poteze. Također je povećao potrošnju na odbranu i osnažio odnose sa SAD-om.

Abe je iznenada najavio da se povlači s funkcije u augustu 2020, zbog zdravstvenih problema, ali je ostao značajna figura u vladajućoj Liberalnoj demokratskoj stranci.