UPUTILI NOTU

Rusija je upozorila države članice Ujedinjenih nacija da će, ukoliko glasaju za ili budu suzdržane s američkim zahtjevom da je suspenduju iz Vijeća za ljudska prava smatrati neprijateljskom gestom. Rusi su zaprijetili posljedicama za bilateralne odnose.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak objavile da će tražiti da se Rusiju suspenduje iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava pošto je Ukrajina optužila ruske vojnike da su ubili stotine civila u Buči.

Opća skupština UN-a, koja ima 193 članice, glasat će o tome u četvrtak. Zemlja može biti suspendovana iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava, koje ima sjedište u Ženevi, zbog grubog i sistematskog kršenja ljudskih prava.

Ruska misija pri UN-u pozvala je države da "istupe protiv proturuske rezolucije". Nije poznato koliko je zemalja primilo tu notu.

- Vrijedno je spomenuti da će potpora za tu inicijativu ili ekvidistantna pozicija u glasanju - suzdržanost ili nesudjelovanje - smatrati neprijateljskom gestom. Uz to, pozicija svake zemlje uzet će se u obzir i prilikom razvoja bilateralnih odnosa i u radu u pitanjima koja su za njih važna u okviru UN - navodi se u noti, prenosi Hina.

Glasnogovornica američke misije pri UN-u Olivia Dalton kazala je da očita i otvorena prijetnja Rusije zemljama koje budu glasale da je suspenduju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava samo novi dokaz da Rusija mora odmah biti suspendovana iz tog Vijeća, prenosi Hina.