Uživo

Šesti dan je invazije ruske vojske na Ukrajinu, a nastavljena je i borba na Kijev. Ruski napadi na Kijev i Harkiv nastavljeni su i tokom noći. Prema informacijama koje jutros dolaze iz Ukrajine, konvoj ruske vojske dug više od 60 kilometara približava se Kijevu.

13:11 - Na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta o Ukrajini, obratio se predsjednik ove zemlje Volodimir Zelenski.

Govoreći putem videolinka, on kaže da Ukrajinci plaćaju "krajnju cijenu" braneći slobodu.

Nakon toga salom se prolomio gromoglasan aplauz.
  13:03 - Počela je izvanredna sjednica Europskog parlamenta o Ukrajini, upravo se obraća predsjednik ove zemlje Volodimir Zelenski.

Govoreći putem videolinka, on kaže da Ukrajinci plaćaju "krajnju cijenu" braneći slobodu.

"Ne mogu reći dobro jutro, dobar dan ili dobro veče. Jer svaki dan za neke ljude ovaj dan nije dobar. Za neke ljude ovaj dan je posljednji", rekao je ukrajinski predsjednik.

12:12 - Ukrajinski parlament je na društvenim mrežama objavio da je bjeloruska vojska ušla na teritorij Ukrajine.

"Bjeloruske trupe ušle su u regiju Černihiv. Informaciju je javnosti potvrdio Vitalij Kirilov, glasnogovornik snaga teritorijalne obrane Sjever. Više detalja kasnije", navodi se u objavi.

11:59 - Reporterka Al Jazeere Balkans Nadina Malićbegović javila se iz Ukrajine, grad Lavov, s informacijama da se ruske snage ubrzano kreću prema Kijevu u konvoju dugom čak 64 kilometra.

"Ruske snage ubrzavaju svoj put prema Kijevu, nastoje ga opkoliti sa svih strana. Drugi konvoj dolazi sa jugo-istočne strane, nema podataka o njemu, ali ukrajinske vlasti su s tim upoznate. Tvrde da je cilj opkoliti Kijev i približiti se glavnom gradu", isakla je Malićbegović.

11:35 - Europski parlament će pozvati na ograničenja na uvoz ruske nafte i gasa u EU na nivou cijele EU, jer poziva na još oštrije sankcije usmjerene na 'strateško slabljenje' ruske ekonomije i sposobnosti za vođenje rata, prenosi The Guardian.

11:15 - Njemački ratni avioni lete naoružanim zračnim patrolama na nebu iznad Poljske, saopćile su u utorak njemačko zrakoplovstvo.

"Čuvanje neba iznad Poljske", objavile su avijacije na Twiteru, iznad slike borbenog aviona koji kreće, ne navodeći detalje.

10:45 - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se, uime supruge Olene i u svoje ime, britanskoj kraljevskoj porodici.

"Olena i ja smo zahvalni vojvodi i vojvotkinji od Kembridža da u ovom ključnom trenutku, kada se Ukrajina hrabro suprotstavlja ruskoj invaziji, stanu uz našu zemlju i podrže naše hrabre građane. Dobro će trijumfovati", poručio je na Twitteru.

10:38 - Ukrajinski vojni dužnosnik tvrdi da je 5.710 ruskih vojnika poginulo u prvih pet dana intenzivnog granatiranja zemlje.

Naglasio je da su ukrajinske snage zarobile više od 200 ruskih vojnika. BBC nije mogao iz neovisnog izvora provjeriti ove navode, ali ministarstvo obrane Velike Britanije vjeruje da je Moskva pretrpjela teške gubitke u pet dana invazije.

09:48 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pozvao je na dodatne međunarodne sankcije Rusiji nakon, kako je rekao, barbarskog napada na Harkiv.

"Barbarski ruski raketni udari na središnji Trg slobode i stambene četvrti Harkiva. Putin nije u stanju slomiti Ukrajinu. On iz bijesa čini još ratnih zločina, ubija nevine civile", napisao je Kuleba na društvenim mrežama.

9:08 - Harkiv je od jutros opet pod jakim napadima ruskih snaga. Šef dopisništva Financial Timesa u Moskvi Max Seddon podijelio je snimku navodnog udara rakete na ukrajinski grad.

Nakon stravične snimke granatiranja samog središta Harkiva i sjedišta lokalne vlade, još jedna snimka govori o razmjerima bombardiranja.

Na Twitteru je objavljena snimka koja prikazuje veliku štetu načinjenu zgradi u centru Harkiva.

8:48 - Rusija je zabranila ulazak u svoj zračni prostor avionima registriranim u Švicarskoj, objavila je u utorak savezna zračna vlast zemlje Rosaviatsiya.

Time se uzvraća Švicarskoj koja je jučer uvela sankcije Rusiji i tako se pridružila zemljama EU napustivši svoj princip neutralnosti.

8:30 - Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu pokrenut će istragu o mogućim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, najavio je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan.

“Objavljujem da sam odlučio nastaviti s procesom pokretanja istrage o situaciji u Ukrajini, i to što je brže moguće”, naveo je Khan u saopćenju.

8:20 - Harkiv je u utorak ujutro opet pod jakim napadima ruskih snaga.

Šef dopisništva Financial Timesa u Moskvi Max Seddon podijelio je snimku navodnog udara rakete na ukrajinski grad.

Navodno je pogođena zgrada gradske vlasti u centru grada.

8:10 - Tajvan se pridružio Zapadu i izbacit će neke ruske banke iz bankovnog sistema SWIFT, kazao je premijer Su Tseng-chang.

Uz to će ispitati što izvoze Rusije, pa će tako ograničiti isporuku čipova.

Detalje svih sankcija protiv Rusije će objaviti kasnije. Inače, Tajvan izvozi više od polovice svih čipova u svijetu. U međuvremenu su poslali 27 tona medicinske opreme Ukrajini.

7:50 - Protesti protiv rata i jučer su održani u više ruskih gradova, a policija je privela najmanje 411 osoba u 13 gradova, navodi stranica za praćenje protesta OVD-Info.

Tvrde da je od početka protesta protiv ruske invazije ukupno privedeno 6.435 ljudi.

7:40 - U Ukrajini je od početka invazije bilo 1.500 žrtava – to uključuje i civile i vojnike, ali je nejasno ubrajaju li se u tu brojku samo ubijeni ili i povrijeđeni, javlja Washington Post pozivajući se na informacije koje su američki zastupnici dobili od dužnosnika iz Bidenove administracije.

7:30 - Herson, grad od 289.000 stanovnika na jugu Ukrajine, pod opsadom je ruskih snaga, pišu ukrajinska novinarka Aliona Panina i gradonačelnik tog grada.

"Grad je zapravo opkoljen, mnogo je ruskih vojnika i vojne opreme na sve strane. Postavljaju kontrolne tačke na izlazima iz grada", rekla je Panina za Ukraine 24 TV.

Šesti dan je invazije ruske vojske na Ukrajinu, a nastavljena je i borba na Kijev.

Ruski napadi na Kijev i Harkiv nastavljeni su i tokom noći.

Prema informacijama koje jutros dolaze iz Ukrajine, konvoj ruske vojske dug više od 60 kilometara približava se Kijevu.

Herson, grad od 289.000 stanovnika na jugu Ukrajine, pod opsadom je ruskih snaga, pišu ukrajinska novinarka Aliona Panina i gradonačelnik tog grada.

U Ukrajini je od početka invazije bilo 1.500 žrtava – to uključuje i civile i vojnike, ali je nejasno ubrajaju li se u tu brojku samo ubijeni ili i povrijeđeni, javlja Washington Post pozivajući se na informacije koje su američki zastupnici dobili od dužnosnika iz Bidenove administracije.