Nakon pet dana

Rayan Awram je u utorak pao u 32 metara dubok bunar u selu Ighara u sjevernoj marokanskoj pokrajini Chefchaouen, a spasioci su od tada danonoćno pokušavali doprijeti do njega.

Marokanski spasioci uspjeli su u subotu navečer izvući petogodišnjeg dječaka koji je pet dana bio zarobljen u bunaru, ali on nije preživio, objavila je kraljevska palača.

Rayan Awram je u utorak pao u 32 metara dubok bunar u selu Ighara, u sjevernoj marokanskoj pokrajini Chefchaouen, a spasioci su od tada danonoćno pokušavali doprijeti do njega, što je pratila cijela zemlja.

Radilo se o delikatnoj operaciji spašavanja, u kojoj je iskopano okno paralelno s bunarom, a potom i horizontalni tunel da se dođe do dječaka.

Kralj Mohamed je izrazio saučešće njegovim roditeljima, objavili su državni mediji.

Na dnu bunara dubokog 32 metra

Spasioci su ranije u subotu počeli s najdelikatnijom fazom višednevnih napora kako bi izvukli dječaka zarobljenog u bunaru, nakon što su uklonili veći dio brda da bi mu se približili.

Do subote navečer mašine su, uz pomoć radnika koji su ručno kopali, stigli na metar od mjesta gdje se petogodišnji Rayan Awram nalazi, na dnu bunara dubokog 32 metra, u brdima u blizini Chefchaouena, i krenuli su tunelom prema njemu.

Brdsko područje oko Chefchaouena zimi je veoma hladno i iako je hrana spuštena do Rayana, nije poznato da li je on nešto jeo.

Rayanu su bili dostavljeni voda i kisik pomoću cijevi.

Prema medijskim izvještajima sa lica mjesta, helikopter i medicinske ekipe specijalizirani za reanimaciju čekali su da spasioci izvuku Rayana na površinu i da ga zatim prevezu u bolnicu.

Prokopali horizontalan i paralelan tunel

“Nadamo se da nećemo naići na stijene”, rekao je ranije u subotu novinarima na licu mjesta glavni spasilac Abdelhadi Thamrani, kada je preostalo još nekoliko metara za kopati.

Državna televizija je kasnije objavila da su spasioci od Rayana udaljeni 90 centimetara i da su tačno odredili njegovu lokaciju iz horizontalnog tunela koji kopaju, nakon što su dovršili kopanje okna paralelnog bunaru.

Thamrani je kazao da je teško odrediti djetetovo stanje, jer ga je kamera spuštena niz bunar pokazala kako leži na boku, ali je dodao da se nadaju da će ga izvući živog.

Hiljade ljudi je pratilo akciju spašavanja.