Njemački kancelar

Kandidat za njemačkog kancelara Olaf Scholz je aktuelni vicekancelar i ministar finansija Njemačke.

Kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja je tijesno pobijedila na u nedjelju održanim parlamentarnim izborima, Olaf Scholz biće nasljednik Angele Merkel na poziciji kancelara države.

Olaf Scholz je aktuelni vicekancelar i ministar finansija Njemačke.

Scholz, koji pripada konzervativnijem krilu stranke, prošle je godine izgubio od predsjedničkog dvojca SPD-a Norberta Walter -Borjansa i Saskie Esken na internim izborima za predsjednika stranke.

Bivši gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz mnogima je zbog nepokazivanja emocija i nedovoljne profiliranosti slovio kao neprikladni kandidat za kancelara.

Njemu su unutar stranke mnogi zamjerali preveliku bliskost s demokršćanima, većim koalicijskim partnerom u aktuelnoj vladi kancelarke Angele Merkel i zagovornikom nastavka koalicije s demokršćanskom Unijom CDU/CSU.

Ono što se smatra Scholzovom prednošću jeste dugogodišnje iskustvo na raznim ministarskim funkcijama i na poziciji gradonačelnika Hamburga.

Sjevernjačka smirenost i pragmatizam: to su možda dva najčešća opisa SPD-ovog kandidata Olafa Scholza, prenijela je Hina.

Donedavno su se mogli malo češće čuti i manje laskavi opisi poput “Scholzomata”, zbog prilično uštogljenog stava i mehaničke retorike ili “Betonsko lice” zbog izbjegavanja iskazivanja emocija.

Upitni izbor

Mnogima uoči parlamentarnih izbora nije bilo jasno kako je ovaj političar, kojeg čak ni vlastita stranka nije htjela za predsjednika, uspio doći do pozicije budućeg kancelara jedne od najmoćnijih država svijeta.

Ono što je Scholzu išlo u prilog jeste činjenica da su ga zbog njegove uloge u posljednjem kabinetu Angele Merkel i činjenici da ovo dvoje političara izvrsno sarađuju, vidjeli kao najveći garant kontinuiteta politike aktualne kancelarke koju bi većine građana i dalje htjela vidjeti na istoj poziciji.

S aktualnom kancelarkom ga, kako svjedoče njegovi prisni saradnici, vežu i karakterne osobine koje su Angelu Merkel 16 godina održavale na vlasti: suzdržane emocije, promišljenost i sklonost analitičkom pristupu problema. To je očito ono što Nijemci cijene kod političara.

Kada je prošle godine Socijaldemokratska stranka (SPD) kao prva od stranaka, za mnoge iznenađujuće, Scholza imenovala kancelarskim kandidatom, ministar finansija je najavio kako njegovo kandidiranje nije PR trik nego da on zaista i želi pobijediti. S obzirom na tadašnji rejting SPD-a koji se nalazio pri historijskom dnu i u nekim trenucima iza Alternative za Njemačku i Zelenih, niko nije obraćao previše pozornosti na Scholzove izjave.

SPD već godinama, zapravo od ulaska u posljednju koalicijsku vladu Angele Merkel kao manjinski partner, slovi kao stranka u dubokoj krizi na čijem čelu se izmjenjuju bezlični i potpuno promašeni kadrovi.

Scholz unutar samog SPD-a nije pretjerano popularan i spada u onu pragmatičnu struju koja je zagovarala ponovni ulazak u koaliciju s Unijom iako je to stranku gotovo dovelo do samouništenja.

Scholz je i “crvena krpa” za lijevo krilo SPD-a zbog njegove podrške još uvijek spornim reformama tržišta rada koje je proveo socijaldemokratski kandidat Gerhard Schroeder pod kojima je Scholz od 2002. obnašao i funkciju glavnog sekretara stranke.

Tipični ‘sjevjernjak’

Scholz iza sebe nema ni neki uzbudljiv životopis: tipično dijete poslijeratne Zapadne Njemačke, Scholz je rođen 1958. u Osnabrucku no već s tri godine porodicom seli u obližnji Hamburg gdje je Olaf završio pravni fakultet nakon kojeg je uslijedila zavidna karijera advokata za radno pravo.

Iako je u SPD ušao već sa 17, njegova ozbiljnija politička karijera je počela tak nakon što je napunio 40 godina. Od tada je u prvoj koalicijskoj vladi Angele Merkel obnašao funkciju ministra rada, u međuvremenu je bio na čelu grada-savezne pokrajine Hamburg da bi se nakon izbora 2017. ponovno vratio u vladu.

Kako primjećuju njegovi biografi, Scholza odlikuju kvalitete koje se prije svega cijene na sjeveru Njemačke među tzv. Hanzeatima, potomcima srednjovjekovne ekonomsko-političke tvorevine na koju su sjeverni Nijemci još uvijek vrlo ponosni i zbog čega, kako im predbacuju u ostatku Njemačke, na ostatak zemlje gledaju malo s visoka.

Sudeći po ispitivanjima javnog mnijenja Scholzu očito nisu naškodili ni financijski skandali oko propale kompanije Wirecard niti istraga oko pranja novca koji se djelomice povezuju i s njegovim ministarstvom.

Trenutno Schulz živi u Potsdamu, bogatom historijskom gradu pored Berlina gdje žive mnogi politički i privredni moćnici kojima je obližnji Berlin prenaporan.