Bez velikih porodičnih okupljanja

Milioni vjernika primorani su otkazati ili ograničiti proslave tog blagdana u vrijeme dok velik broj zemalja donosi nove restrikcije.

Katolički vjernici širom svijeta danas slave Božić u nešto drugačijoj atmosferi, bez velikih porodičnih okupljanja zbog pandemije korona virusa.

Praznik kojim se slavi rođenje Isusa, 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, Božić je među tri najveća kršćanska blagdana.

Milioni vjernika primorani su otkazati ili ograničiti proslave tog blagdana u vrijeme dok velik broj zemalja donosi nove restrikcije.

Pandemija je odnijela više od 1,7 miliona života, a niz novih žarišta podsjetnik su da se usprkos cijepljenju život neće tako brzo vratiti u normalno stanje.

Misa u Bethlehemu bez vjernika

U Bethlehemu, prema kršćanima rodnom mjestu Isusa Krista, misa je dan ranije održana bez vjernika i prenošena je putem interneta.

Papa Franjo također je misu u četvrtak zbog pandemije korona virusa održao u zadnjem dijelu bazilike Svetog Petra, a prisustvovalo je manje od sto ljudi, uz nekoliko kardinala i biskupa. U normalnim okolnostima misa se održava u glavnom dijelu bazilike, kada obično dođe do 10.000 ljudi, prema navodima Reutersa.

Papa će također danas pročitati “Urbi et Orbi” poruku iz sale unutar Vatikana umjesto sa balkona na Trgu Svetog Petra, kada se obično okupe desetine hiljada ljudi.

Širom Evrope otkazana su božićna slavlja, a brojni vjerski čelnici pozvali su vjernike da ostanu kod kuća u krugu porodica, kako bi od virusa zaštitili i druge i sebe.

Mise u gradovima regije u posebnim okolnostima

U regiji, misna slavlja obavljena su u posebnim okolnostima pandemije.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u večeri Badnjaka u zagrebačkoj Katedrali ponoćku koja je počela zbog posebnih okolnosti u 21 sat.

Zbog epidemioloških mjera, velik dio okupljenih vjernika je misu na Badnjak, tradicionalnu ponoćku, pratio ispred zagrebačke Katedrale te putem radija i televizije.

Slična misna slavlja održana su ispred ostalih crkava i u njihovim prostorima na području cijele Hrvatske.

Prema preporuci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, sve mise koje su se održale na području Hrvatske završile su do 22 sata.

U Sarajevu, sveta božićna misa ponoćka koju je predvodio nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, održana je u katedrali „Srca Isusova“.

Misi bdjenja, koju zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće slaviti u ponoć, već je organizovana od 20 sati, prisustvovao je manji broj vjernika nego ranijih godina zbog pandemije korona virusa.