NAPAO DEVET ŽENA

Serijski silovatelj koji je terorizirao sjevernu Kaliforniju najmanje 15 godina Roj Čarls Voler (Roy Charles Waller), provest će ostatak svog života iza rešetaka, javlja CNN.

On je u petak osuđen na 897 godina zatvora u državnom zatvoru nakon što je osuđen za zločine koji uključuju otmicu, prisilno silovanje, sodomiju...

Prošlog mjeseca porota u Sakramentu osudila ga je po 46 tačaka u nizu napada na devet žena od 1991. do 2006. godine, koje su sve svjedočile u višedecenijskoj potrazi za pravdom.

Voler, sada 60-godišnjak, napao je žene u šest okruga sjeverne Kalifornije. U mnogim slučajevima, provalio bi u domove, obično noću, vezao svoje žrtve i seksualno ih napadao.

Ponekad bi ih kidnapovao i odveo do bankomata gdje bi ih opljačkao.

Od 2006. policija ima DNK dokaze koji šest slučajeva povezuju s istim osumnjičenim.

Nisu uspjeli utvrditi da li je napadač bio Voler, jer njegova DNK nije bila u državnoj bazi podataka o počiniteljima krivičnih djela.

Ipak, koristeći vrhunsku istraživačku genetsku genealogiju (IGG), istražitelji su 2008. godine utvrdili da je Voler počinitelj nakon čega je uhapšen na radnom mjestu.

- Žrtve su decenijama čekale pravdu i samo je upotrebom IGG-a bila moguća identifikacija i hapšenje Volera - objavilo je okružno tužilaštvo.