Kontroverzni nacrta zakona

Koaliciona vlada u Austriji je revidirala kontroverzni nacrt antiterorističkog zakona koristeći frazu “vjerski motiviran ekstremizam” umjesto “politički islam”, javlja Anadolija.

Nakon sastanka kabineta, ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer, ministrica pravosuđa Alma Zadić i ministrica integracija Susanne Raab objavili su paket antiterorističkih mjera mjesec dana nakon što je njihov glavni grad Beč pogođen terorističkim napadom. Ministar unutrašnjih poslova Nehammer kazao je da će biti sastavljena “lista terorizma” ukoliko zakonodavci usvoje novi nacrt zakona. Dodao je da će postojeći Zakon o simbolima u toj zemlji iz 2014. godine također biti revidiran tako da uključuje i simbole rasističkih pokreta.

Ministrica Zadić je izjavila da će ta zemlja koristiti frazu “vjerski motiviran ekstremizam” u borbi protiv ekstremizma umjesto “političkog islama”, što je termin koji je austrijski kancelar Sebastian Kurz ranije isticao kao krivično djelo, čime je izazvao oštru polemiku i kritike muslimanskih zajednica u zemlji.

Također je kazala da će osobe koje su osuđene ili puštene uz kauciju zbog optužbi za terorizam, nositi elektronsku narukvicu, dodavši da je za mjere zaštite i prevencije protiv terorizma predviđen budžet od šest miliona eura.

Izmjene zakona omogućit će, također, novu pravnu osnovu za lakše i brže zatvaranje džamija za koje se smatra da su radikalizirane.

Novi nacrt zakona komisija će razmatrati šest sedmica prije nego što bude finaliziran.