Saudijski imunitet

Advokati saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (MBS) predali su u ponedjeljak zahtjev za odbacivanje tužbe protiv njega uz navode kako nema dokaza za tvrdnje da je on naredio timu ubica da ubiju bivšeg saudijskog obavještajca i kako on ima imunitet za optužbe na američkom sudu.

Tužba na 106 strana je predana u augustu u ime Saada al-Jabrija, prognanog bivšeg pomoćnika nekadašnjeg prijestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa, bivšeg nasljednika saudijskog trona koji je svrgnut 2017. u puču u palači kada je MBS ostao kao "de facto" vladar države.

Jabri tvrdi kako je tokom tog perioda dobio informacije kao pomoćnik i vodeći zvaničnik obavještajne struke koje bi mogle biti prijeteće MBS-u, a što je pokrenulo saudijskog prijestolonasljednika da organizira pokušaj ubistva al-Jabrija uz pomoć takozvanog tima ubica „Tiger“.

Dalje se u tužbi navodi kako je navodi pokušaj ubistva izveden 13 dana nakon što su pripadnici tima Tiger bili umiješani u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine.

Plan ubistva Jabrija, piše u tužbi, je poremećen kada su članovi Tigera stigli na kanadsku granicu i izazvali sumnje sigurnosnih zvaničnika.

Sporna nadležnost i imunitet

No, Michael Kellogg, advokat koji predstavlja MBS-a, navodi u 87-stranom zahtjevu za odbacivanje tužbe kako Jabri „može pričati šta god želi medijima. No, ovaj slučaj ne pripada federalnom sudu“.

U zahtjevu se navodi kako al-Jabri ima dvojno saudijsko-malteško državljanstvo i kako ima prebivalište u Kanadi gdje se desio i navodni pokušaj njegovog ubistva, pa stoga nema pravo iznijeti slučaj pred američkim sudom.

U zahjevu se navodi, „čak i da se uzmu al-Jabrijevi navodi kao tačno, on ne tvrdi i ne može tvrditi da navodni pokušaj njegovog ubistva u Kanadi ima uzrok u bilo čemu u Sjedinjenim Američkim Državama“.

Nadalje, Kellogg navodi kako MBS ima imunitet u slučajevima protiv njega, istakavši kako se „imunitet stranih zvaničnika u SAD vodi doktrinom uobičajenog zakona imunuteta stranog suverena“.

Imunitet suverena je pravna doktrina koja navodi kako su suverene države i njihovi čelnici imuni na tužbe.

Saudijski suvereni imunitet se našao i ranije na udaru zbog optužbi da je Kraljevstvo pružilo pomoć napadačima odgovornim za napade 11. septembra 2011. na New York i Pentagon. Saudijska Arabija negira ove optužbe.

U zahtjevu za odbacivanje al-Jabrijeve tužbe se još navodi kako je ona pokušaj skretanja pažnje sa optužbi iz Saudijske Arabije da je on ukrao 11 milijardi dolara. Jabri negira ove optužbe.