'Zvono za uzbunu'

Prošli mjesec bio je najtopliji dosad registrirani mjesec novembar na našoj planeti, a u Evropi je evidentirana najtoplija jesen, alarmantni su podaci iz izvještaja Službe za klimatske promjene Evropske unije Copernicus, koji su objavljeni danas, uoči pete godišnjice potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Godina 2020. se po temperaturi tako približila najtoplijoj zabilježenoj godini dosad - 2016, prenijela je Hina, pozivajući se na CNN. 

Na globalnom nivou, ovogodišnji novembar bio je za 0,77 Celzijevih stepeni topliji u odnosu na prosječnu temperaturu u referentnom razdoblju od 1981. do 2000. godine te za 0,1 Celzija topliji nego 2016. i 2019. godine, kada su evidentirane rekordno visoke temperature za novembar.  

Najviše natprosječne temperature evidentirane su u sjevernoj Evropi, Sibiru i na Arktiku gdje je, zbog drastičnog otapanja morskog leda zabilježen njegov drugi najniži nivo u novembru dosad.

Znatno više temperature od prosječnih uočene su i u SAD-u, Južnoj Americi, južnoj Africi, na Tibetanskoj visoravni, na području istočnog Antarktika te u većem dijelu Australije.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije globalna temperatura od januara do oktobra bila je za 1,2 stepeni Celzija viša od one u predindustrijskom razdoblju.

"Podaci su u skladu s dugoročnim trendom globalnog trenda zagrijavanja", rekao je Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene u Copernicusu.

"Svi kreatori politika koji smatraju da je prioritet ublažiti klimatske rizike, ove bi podatke trebali doživjeti kao zvono za uzbunu i ozbiljnije nego ikada dosad početi razmišljati o tomu na koji način najbolje ispoštovati smjernice ​​Pariskog sporazuma iz 2015."

Bez obzira na temperature koje će biti izmjerene do kraja godine, ovo će desetljeće biti zabilježeno kao najtoplije dosad. Uz to, treba voditi računa o tomu da je šest najtoplijih godina otkad postoje mjerenja zabilježeno od 2015. do danas.

"I trend drastičnog otapanja morskog leda zabrinjava i upozorava na važnost sveobuhvatnog praćenja promjena na Arktiku, jer se taj kontinent zagrijava brže od ostatka svijeta", upozorio je Buontempo.