UMRLO JE OKO 2.800 LJUDI

U zemljama izvan Kine u prethodna 24 sata registrovano je 55 novih slučajeva. Izvan Kine od virusa korona zarazilo se ukupno oko 3700 ljudi, a umrlo 70.

Prvi slučajevi zaraze novim virusom korona zablježeni su u Bjelorusiji i Litvaniji, a oboljenje je stiglo i u podsaharsku Afriku, kao i na Novi Zeland, saopštile su vlasti ovih zemalja.

U zemljama izvan Kine u prethodna 24 sata registrovano je 55 novih slučajeva. Izvan Kine od virusa korona zarazilo se ukupno oko 3.700 ljudi, a umrlo 70.

U Kini je tokom prethodnog dana zabilježeno 327 novih slučajeva zaraze, što je najmanje od 23. januara. Time je ukupan broj zaraženih premašio 78.800, a umrlo je blizu 2.800 ljudi.

Južna Koreja je najveće žarište izvan Kine, s 2.022 slučaja zaraze. U Italiji je 17 mrtvih od koronavirusa.

Virus se sada proširio na više od 50 zemalja i teritorija izvan kopnene Kine. Izvan Kine je zaraženo 4400 ljudi, a najmanje 70 ljudi je umrlo. Zaraze su na svim kontinentima osim na Antarktiku.

Bjelorusko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je virus otkriven testom kod jednog studenta iz Irana, dok je u Litvaniji zaražena žena koja se ove sedmice vratila iz italijanske Verone.

Italijan koji je stigao u Nigeriju ove sedmice je prva osoba za koju je potvrđeno da je zaražena virusom korona u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, a osoba koja se avionom vratila na Novi Zeland iz Irana je prvi slučaj u ovom dijelu svijeta.

Vrijednost akcija na svjetskim berzama je na putu da doživi najveći pad od globalne finansijske krize 2008. godine zbog globalne zdravstvene uzbune i poremećaja u međunarodnom avionskom saobraćaju i u lancu isporuke robe i usluga.

Ovakva situacija pojačava bojazan od ekonomske recesije u eurozoni i SAD.