Najnovije istraživanje kompanije Henley & Partners

Slovenija je na 10, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Sjeverna Makedonija na 46, Crna Gora na 47, Bosna i Hercegovina na 51, a Kosovo na 100. mjestu.

Prema najnovijem istraživanju kompanije Henley & Partners, Japan i Singapur imaju najmoćnije putovnice, a ove dvije azijske države plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u 189 zemalja svijeta.

Kada su zemlje regije u pitanju, Slovenija je na 10. mjestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Sjeverna Makedonija na 46, Crna Gora na 47, Bosna i Hercegovina na 51, a Kosovo na 100. mjestu.

Južna Koreja pala je s prvog mjesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Njemačkoj.

Svaka od te tri zemlje omogućava putovanje bez vize na 187 destinacija diljem svijeta.

Na trećem mjestu su Danska, Italija i Luksemburg, s čijim se putovnicama bez vize može posjetiti 186 država, a slijede ih Francuska, Španjolska i Švedska sa 185.

Napredak UAE-a, na dnu Afganistan

Austrija, Holandija, Portugal i Švicarska dijele peto mjesto, a na šestom mjestu nalazi se čak sedam država - Velika Britanija , Sjedinjene Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

Najveći napredak zabilježili su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su prvi put u povijesti ovog istraživanja ušli u top 20 i ovu poziciju dijele sa San Marinom i Hrvatskom, koja je najniže rangirana članica Europske unije.

Na dnu liste nalaze se Pakistan, Sirija i Irak, a Afganistan, s čijom putovnicom je moguće obići tek 25 zemalja bez vize, nalazi se na posljednjem mjestu.

Kompanija Henley & Partners i ove godine provodi istraživanje o tome koliko su jake putne isprave pojedinih zemlja, a rezultati su utemeljeni na podacima Međunarodne asocijacije za zračni promet - IATA.

Izvor: Al Jazeera Balkans