Podaci sajta Speedtest.net

Srbija i Kosovo su u aprilu imala najbrži fiksni internet od svih država Balkana, sa prosječnom brzinom preuzimanja od 40.61 megabita po sekundi, odnosno 39.63 megabita po sekundi prema podacima sajta Speedtest.net.

Kosovo se našlo na 56. mjestu, a Srbija na 55. mjestu od 178 država svijeta po brzini fiksnog interneta.

Crna Gora je na 60. mjestu, Hrvatska na 65, Albanija 75, Bosna i Hercegovina na 77. mjestu, Sjeverna Makedonija na 79, Grčka na 88, dok za Bugarsku ne postoje podaci, prema Speedtest-u.

Prosječna brzina preuzimanja podataka preko fiksnog interneta na svjetskom nivou bila je 58,66 megabita po sekundi, a otpremanja 28,99.

Situacija je skoro obrnuta po pitanju mobilnog interneta, gdje su skoro sve zemlje Balkana bolje kotirane od Srbije, koja se nalazi na 29. mjestu na svijetu.

Albanija je zauzela veoma visoko 12. mjesto, Hrvatska šesnaesto, Crna Gora je na 23, Grčka na 24, a Sjeverna Makedonija na 28. mjestu, Bosnia i Hercegovina na 102. mjestu. Za Bugarsku ali i Kosovo ne postoje podaci.

Prvih deset država po brzini fiksnog širokopojasnog interneta na svetu su Singapur, Hong Kong, Južna Koreja, Rumunija, Andora, Monako, Mađarska, Švajcarska, SAD i Švedska.

Što se tiče mobilnog interneta, najbolje su rangirane Norveška, Kanada, Južna Koreja, Holandija, Katar, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Švicarska, Singapur i Malta.