Bije se između Njemačke i SAD

Bitka za premoć nad Evropom bije se između Njemačke i SAD, a rasplet bi mogao da se desi na Kosovu, piše današnji "Blic".

Taj list konstatuje da ove dvije izuzetno moćne zemlje imaju dijametralno suprotne stavove po pitanju rješavanja kosovskog problema. Za Njemačku je Kosovo nezavisna država i daljeg razgovora na temu promjene granica nema, navodi list i podsjeća da su to predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću prije dva dana poručili poslanici njemačkog Bundestaga Peter Bayer i Cristian Schmidt.

"Zanimljivo je da imaju tako čvrst stav, a onda kažu kako će učiniti sve da dođe do povlačenja taksi od strane Prištine i do pomaka u pregovorima dvije strane. Aleksandar Vučić je u jednom trenutku pitao sagovornike o čemu onda da se razgovara ako ne žele da odstupe od svog stava ni za pedalj", ispričao je izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Njemačka i SAD se inate, utisak je sagovornika lista. Šta god da kaže kancelarka Angela Merkel, SAD to odbacuju, a slično je i sa druge strane. Zato je, navodi list, očito da se dvije svjetske sile bore za dominaciju u ovom dijelu Evrope i obe bi da prisvoje zasluge za eventaulno postizanje dogovora.

"Dok su Nijemci striktni Amerika bi podržala neko novo rješenje. Za Vašington bi razmjena teritorija bila idealna", navodi sagovornik "Blica".

Izvor iz diplomatskih krugova u Berlinu kaže da SAD nisu učinile sve da bi Priština povukla takse jer je jasno da bi odavno bile povučene da je pritisak bio adekvatan. Uz to, dodaje, SAD hoće priču o taksama da iskoriste za trgovinu sa Srbijom kada za to dođe vrijeme.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer rekao je nedavno da je "krajnje vrijeme" za postizanje sporazuma Beograda i Prištine i podsjetio na poruku američkog predsjednika Donada Trumpa da pregovorarači treba da iskoriste "historijsku šansu" da postignu sporazum.

Imajući u vidu da se Evropski parlament raspušta 16. aprila, "Blic" navodi da je ostalo 11 dana da se postigne sporazum te da je trenutno teško povjerovati da će do toga i doći.

Ako do tada ne dođe do kompromisa, do kraja jeseni biće prazan prostor i cio slučaj moraće da sačeka novu administraciju.

"Pobjeđuju nacionalističke struje pa je opravdan strah da se poslije toga više nikome neće žuriti da se nađe rješenje za Kosovo", kaže izvor "Blica".