Evropski komesar nadležan za proširenje

Evropski komesar nadležan za proširenje Johnnes Hahn je najavio da će budući sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova biti sveobuhvatan.

“Sporazum između Makeodnije i Grčke ima 35 do 40 stranica. Ne očekujem da će budući sporazum između Prištine i Beograda biti manji, najvjerovatnije će imati i stotine stranica”, kazao je Hahn.

Govoreći u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, Hahn je naglasio da budući sporazum mora da bude održiv i doprinosi razvoju cijelog regiona, te da ne bi trebao biti odrednica za ostale u regionu.

On je izrazio nadu da će ubrzo doći do nastavka dijaloga između Srbije i Kosova. Bez obzira na zastoj, Hahn smatra da je proces stvorio pozitivnu klimu, budući da strane sada “pozovu jedna drugu” kada se pojavi neki problem radi njegova prevazilaženja, a “što je bilo nezamislivo prije par godina”.

Govoreći o odnosima Srbije sa Rusijom, Johannes Hahn je podvukao da svaka zemlja koja nastoji da se priključi evropskom bloku, mora u potpunosti da uskladi spoljnu politiku sa politikom EU.

“Jedno od poglavlja u pristupnim pregovorima obuhvata i zahtjev da svaki partner 100 odsto podržava spoljnu politiku EU. Ako to nije slučaj, onda se ne možete pridružiti EU”, poručio je Hahn.

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja je odbio da nazove “Balkanskim proljećem” lanac protesta koji se organizuje u raznim zemljama regiona, jer su po njemu razlozi i motivi za demonstracije različiti.