OVO JE NJEN PLAN

Njemačka kancelarka Angela Merkel poslala je jasnu poruku Beogradu i Prištini preko svojih izaslanika Jana Hackera i Matthiasa Littenberga, da kosovsko pitanje mora biti rješeno na način koji odgovara Berlinu, a ponuda koju su izneli je suprotna podjeli Kosova na čemu insistira američki predsjednik Donald Trump, piše srbijanski "Telegraf.rs".

List u izdanju od srijede navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da Berlin traži od Beograd i Prištine da ne rade ništa do maja ili juna kada se završava izborni ciklus u Evropskom parlamentu, poslije čega bi Njemačka inicirala sastanak i ponudila rješenje.

Njemačka završava dokument sa kojim bi izašla pred Beograd i Prištinu, a iz razmatranja su isključeni podjela ili razgraničenje, navodi list i dodaje da je ono što nude Srbima na sjeveru Kosova autonomija i status kao što ima Republika Srpska.

"To je igra koju Nijemci igraju otkako se Amerika umješala u cijelu priču. Ne odgovara im to što su Trump i Vašington spremni da uvaže interese Srbije. Deklarativno se svi zalažu za ukidanje taksi od 100 odsto koje su uveli Haradinaj i njegova vlada, a ispod žita ohrabruju Haradinaja da nastavi sa tom ludačkom politikom", navodi izvor lista.