Mišljenje analitičara

Postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, koji bi riješio spor između dvije zemlje, zahtjevaće njegovu formalizaciju, a ta formalizacija mora da se izvrši uz odobrenje Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, legalno.

Arsim Bajrami, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će eventualni sporazum između Kosova i Srbije da bude pod pokroviteljstvom Evropske unije, koja je fasilitator dijaloga za normalizaciju odnosa između dvije zemlje, prenosi portal "Kossev.info".

Međutim, prema njegovim riječima, s obzirom na to da su UN uključene u pitanje Kosova, i to kroz međunarodnu administraciju, a preko mandata Rezolucijom 1244, kako kaže, bilo bi od interesa da eventualni sporazum sa Srbijom prihvati Savjet bezbjednosti.

"Ovaj sporazum morao bi takođe formalno da ukine rezoluciju UN-a 1244 i trebalo bi da bude zamjenjen drugom rezolucijom koja bi otvorila vrata članstvu u UN-u. Na neki način, ova rezolucija okončala bi međunarodnu administraciju koja je definisana Rezolucijom 1244 i postala bi vrsta priznanja nezavisnosti Kosova od strane država članica Savjeta bezbjednosti. Time se otvara put za novu rezoluciju kojom bi se okončao put za punopravno članstvo Kosova u okviru Ujedinjenih nacija“, kaže Bajrami.

Slično mišljenje ima i Afrim Hoti, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini. Govoreći za Radio Slobodna Evropa, on je izrazio mišljenje da sadržaj konačnog sporazuma između Kosova i Srbije ne bi trebalo da se razmatra u Savjetu bezbjednosti UN-a.

"Mislim da, kada je riječ o sporazumu, za to nema potrebe, jer će na kraju sporazum biti proizvod bilateralnih pregovora, proizvod sporazuma između Kosova i Srbije. Ali, indirektno, neophodno je formalizovati ovaj sporazum, jer, htjeli to da prihvatimo ili ne, na Kosovu je na snazi Rezolucija 1244, pravni akt Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Do promjene svih ovih okolnosti moglo bi da dođe samo ako se ova rezolucija ukine, nakon čega sledi druga rezolucija koja će odražavati sadržaj sporazuma za koji se očekuje da bude postignut“, ističe Hoti.

Pravni eksperti smatraju da vraćanje slučaja Kosova u Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u obliku sporazuma koji bi bio formalizovan, ne ugrožava državnost Kosova, koja je izgrađena nakon proglašenja nezavisnosti zemlje, 17. februara 2008.

Dileme za dijalog bez ‘crvenih linija’

Profesor Bajrami izražava mišljenje da će prvenstveno odgovornost za zaštitu državnosti imati kosovske institucije za pregovaračkim stolom sa Srbijom. Prema njegovim riječima, oni bi trebalo da paze da ne prihvate novi međunarodni sporazum sa Srbijom koji bi uticao na državnost i nezavisnost zemlje.

„Sporazum, koji će biti potpisan u Briselu, treba u potpunosti da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. Ako takav sporazum, koji u cjelini ne krši interese Kosova, takođe dobije zeleno svijetlo u Savjetu bezbjednosti, Kosovu bi bila učinjena usluga, jer bi to omogućilo punopravno članstvo u UN-u“.

„Naravno, bilo bi veoma štetno ukoliko bi se u Savjetu bezbjednosti otvorila debata o sporazumu Kosovo – Srbija i tu došlo do nacrta sporazuma. Ali, ukoliko u ovom slučaju Savjet bezbjednosti samo ratifikuje sporazum koji su postigle strane u formatu Evropske unije, onda Kosovo nema nikakav rizik koji bi mogao da ugrozi njegove interese“, procjenjuje Bajrami.

Profesor Hoti kaže da ako u međuvremenu dođe do eventualnog sporazuma između Kosova i Srbije, u formatu Evropske unije, onda je to rezultat dogovora dveju strana.

„Kad god imamo dogovor između strana, onda je rasprava drugih sila, uključujući i Savjet bezbjednosti, nepotrebna. Na osnovu ovoga, mislim da je alfa i omega ovog sporazuma izraz volje Kosova i Srbije za onim što on sadrži“, kaže Hoti.

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini izjavila je u srijedu da je na Kosovu i Srbiji da postignu sporazum koji bi bio prihvatljiv i prikladan za obje strane, da bi taj konačni sporazum „trebalo da bude u skladu sa međunarodnim pravom, kao i da bi trebalo da ga podrži Savjet bezbjednosti UN-a“.

Trenutno, dijalog između Kosova i Srbije stagnira, jer Srbija odbija da on bude nastavljen bez ukidanja 100% taksi na robu iz Srbije koje je uvela Vlada Kosova.