Predsjednik Srbije za Pink

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući na Pinku, rekao da je razgraničenje jedno od rješenja za problem Kosova.

On je dodao i da to, "na kraju krajeva, mora da se dogodi".

Vučić je dodao da je Srbija pritisnuta sa različitih strana po pitanju Kosova, ali da uspjeva da "hoda po žici".

On je tako odgovorio na pitanje kako se događaji kao što su jučerašnji protesti odražavaju na pregovaračku poziciju Srbije po pitanju Kosova.

"Naša pozicija u svijetu je mnogo bolja nego što je to bio slučaj nego ranije, ali je teško kada ste pritisnuti sa različitih strana, kada se Albanci ponašaju iracionalno i neodgovorno i kada ste sa svake strane primorani da štitite sve, sa malim resursima i sve vrijeme morate da hodate po žici", rekao je Vučić gostujući na Pinku.

"Uspjevali smo uprkos histeriji u Prištini, a podsjetio bih da nisu poštovali ni Briselski sporazum, uveli su takse od 100 odsto što je nezabelježeno u modernoj historiji, pa i platformu koja znači da neće da razgovaraju. I pored toga smo djelovali racionalno“, poručio je on.

Vučić je kazao da nije trebalo, kako su neki tražili, da uvodimo recipročne mjere.

"Danas svako u svijetu vidi ko je kriv, ne može da okrivi Srbiju ma koliko bi to neki voljeli", objasnio je on.

"Jedino za takse kažu svi da je Priština kriva. Uspjeli smo da ujedinimo 28 zemalja EU, SAD, prijatelje Rusiju i Kinu oko taksi, to je uspjeh Srbije. To je uspjeh jer smo uspjeli da pokažemo šta je ono što su uradili i napravili“, naglasio je on.

Ponovio je da neće biti bilo kakvog popuštanja, i da takse moraju biti ukinute.

Istakao je da Srbija čini sve da sukoba ne bude, da to nije floskula i birokratski rečnik naučen od EU, već zato što je malo Srba ostalo.

Istovremeno je kazao da, međutim, ne može Beograd da pređe preko pogroma ili napada na Srbe.

"Mnogo dana i noći sam razmišljao prije nego što sam u Bačkoj Palanci rekao da nećemo dozvoliti nove „Oluje“. Nisam slučajno to rekao. Držim se svojih riječi, kao što sam i danas rekao da neću da bježim. Oko Kosova je ključno pitanje hoćemo li imati hrabrosti da rješavamo to pitanje bilo kada“, rekao je on.

Vučić je kazao da je suština u tome da moramo da odlučimo hoćemo li da imamo rješenje ili ne.

Treba, kako kaže, da se postavi pitanje lažnim patriotama koje je njihovo rješenje.

"Ako kažu zamrznuti konflikt, onda treba pitati šta bi radili ako Albanci zauzmu Trepču ili napadnu sjever. Gdje je tu zamrznuti konflikt. Zato je dobro da razgovarate, da ne biste bili krivi“, zaključio je on.