Jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi

"Albanija u kandžama mafije". Ovo je naslov reportaže emitovane na njemačkoj televiziji „ZDF“, koja pokazuje da je albanska mafija veoma aktivna i da se širi širom Evrope.

Uprkos pomoći italijanskih vlasti koje imaju najbolju opremu, njemački emiter kaže da borba protiv trgovine drogom ima nisku efikasnost. Uzrok je u visokoj policijskoj korupciji i politici sa mafijom, prenosi „ZDF".

Policija tvrdi da ima kontrolu nad situacijom, ali brojke ukazuju na suprotno, jer je EUROPOL u 2017. Albaniju naveo kao najvažnijeg proizvođača kanabisa u Evropi.

„Albanija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi sa prosječnom platom od 330 eura. Ali glavni grad Tirane je prepun skupih i luksuznih automobila, kao i novih konstrukcija. Ali odakle su ti leki došli?!”, navodi se u reportaži, a ovaj fenomen iznenadio je njemačke novinare.

Reportažu pogledajte OVDJE.

Razumije se da taj novac dolazi kao rezultat trgovine narkoticima, jer plate policije su preniske, oni postaju dio trgovaca ljudima i njihova aktivnost i dalje cvijeta.

Njemački emiter takođe spominje policijsku akciju u Lazaratu, što ukazuje na to da je zemlja očišćena kanabisom.

Štaviše, „ZDF“ izvještava i o slučaju bivšeg oficira za borbu protiv rasturanja droge Dritana Zaganija, koji sada živi u azilu u Švicarskoj, zbog prijavljivanja veza države sa trgovinom ljudima, izvještava "GazetaShqiptare".

„To je bilo najteže vrijeme u mom životu, jer ne samo da je na mene bačeno blato, već i na porodicu, nismo imali nikakvu sigurnost i osjećali smo se ugroženim. Bio sam prisiljen da odem jer je mafija pretila meni, mafiji koja kontroliše 100% Albanije. Sada je stvarnost drugačija jer je uz kanabis sada uveden i kokain. U Albaniji ljudi žive od poslovanja drogom“, rekao je Zagani.

Ne zaboravlja ni bivšeg ministra unutrašnjih poslova, Saimira Tahirija, kojem su natovarena optužbe međunarodne trgovine drogom.

„Albanija se bori protiv uzgoja droge, ali sve dok su politika i mafija usko povezane, ova bitka se čini besmislenom i neće biti uspješna“, prenosi njemačka televizija.

Izvor Koha / Kossev