Američki zvaničnik koji uskoro treba da preuzme funkciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Philip T. Reeker jučer je u Skoplju pozvao Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije, a Beograd da se fokusira na strateški interes "umjesto da bude agresivan u odbacivanju Kosova".

Reeker je rekao da Kosovo i Srbija "rizikuju da potroše najbolju šansu u jednoj generaciji" da riješe spor i dodao da SAD ponovo pozivaju Beograd i Prištinu da odstrane barijere u pregovorima i omoguće da dijalog krene naprijed.

"Dio toga trebalo bi da bude i odluka Kosova da ukine tarife za robu iz Srbije i BiH", rekao je Reekerr, koji 18. marta treba da preuzme i dužnost pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

On je istakao da je pitanje taksi narušilo odnose Kosova sa SAD.

Kako je preneo dnevnik "Nezavisen vesnik" (nezavisen.mk) u online izdanju, Reekerr je rekao da SAD razumiju "frustraciju i želju kosovskih građana da kontrolišu svoju sudbinu i unaprijede integraciju Kosova u međunarodni sistem" i dodao da se podrška kosovskoj nezavisnosti i suverenitetu ne dovodi u pitanje, ali da SAD imaju zahtjev za Kosovo.

"SAD su uložile značajan kapital u uspjeh Kosova kao nezavisne, multietničke i suverene zemlje. Stali smo iza vas. Više puta. Ali ovaj put smo došli sa zahtjevom. SAD, vaš možda najbliiži strateški partner i prijatelj, vjeruje da je postizanje dogovora sa Srbijom jedini put za Kosovo. Teže je to što Kosovo ne može da se vrati pregovorima sa Srbijom ako ne ukine tarife", rekao je Reekerr.

On je rekao da je "istovremeno žalosno i iznenađujuće da SAD još imaju ozbiljno nerazumijevanje sa vladom u Prištini oko tog pitanja".

"Plašim se da je pozicija Kosova napravila štetu našim bilateralnim odnosima koje izuzetno cijenimo. Kosovo ne gubi ništa pregovorima, ali rizikuje sve ako ne pregovara", rekao je Reekerr dodajući da SAD traže privremeno ograničavanje tarifa da bi se vidjelo šta može da se postigne za pregovračkim stolom.

Reekerr je pozvao Beograd da se fokusira na strateški interes "umjesto da bude agresivan u odbacivanju Kosova".

"Kampanjom podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i da blokoraju njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je narušio atmosferu kompromisa i napretka u dogovoru koji treba da mu obezbjedi evropsku budućnost", rekao je Reekerr.

Reekerr je istakao da Kosovo i Srbija moraju da se pitaju koja je alternativa normalizaciji odnosa, ocjenjujući da će "dve zemlje najviše izgubiti od zamrznutog konflikta, jer nepostojanje dogovora znači smanjenu bezbjednost, usporen ekonomski rast i zamrzavanje aspiracija za pristupanje EU".

Kako je istakao, SAD se ne zalažu za neko konretno rješenje, a međunarodna zajednica ne diktira uslove, niti nudi blanko ček, budući da rješenje treba da bude sprovodljvo, trajno i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

"Mi ćemo ozbiljno razmotriti dogovor za koji obje strane vjeruju da ispunjava ove uslove", rekao je Reekerr na seminaru u okviru projekta "Balkan 360" koji je u Skoplju organizovao njemački "Maršalov plan".

Reekerr, inače nekadašnji američki ambasador u Skoplju, sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovom koji mu je čestitao na imenovanju za pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove.

Reekerr će na toj dužnosti zameniti Vessa Mitchella, a na nju odlazi sa mjesta civilnog zamjenika i savjetnika komandanta evropske komande vojnih snaga SAD.