UNUK POZDERACA

Naveo je da će u Americi imati susrete u State Departmentu, Kongresu, kao i da će održati predavanje na Akademiji Georgetown.

Predsjedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić najavio je da će sljedeće sedmice započeti zvaničnu posjetu Vašingtonu kako bi "otklonio opasnost" da Amerika spriječi promjenu vlasti u Srbiji, jer očekuje da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija do kraja godine.

Jeremić je danas u centrali Saveza za Srbiju u Beogradu kazao da SAD neće promijeniti svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali i da one ne podržavaju bojkot institucija i izbora koje provodi i najavljuje Savez.

- To su dvije tačke po kojima SzS ima suprotan stav, zato idem da predstavim situaciju iz našeg ugla, da otklonim opasnost da se SAD ne postavi tako da spriječi promjene u Srbiji, kako bi Kosovo dobilo stolicu u UN-u do kraja godine - kazao je Jeremić novinarima.

Naveo je da će u Americi imati susrete u State Departmentu, Kongresu, kao i da će održati predavanje na Akademiji Georgetown.

Jeremić je istakao da će se kao lider Narodne stranke obratiti godišnjem skupu mladih u UN-u i da će u Chicagu otvoriti prvi odbor Narodne stranke u dijaspori, jer, kako je naveo "bit će teško izgraditi Srbiju nakon promjene vlasti bez svih tih ljudi koji su otišli".
 
Ocijenio je i da posjeta Washingtonu neće biti laka, jer "SAD računa na Vučića", što se, prema njegovim riječima, zaključuje i iz dva pisma koje je američki predsjednik Donald Trump poslao srbijanskom predsjedniku.

Jeremić je kazao da se SzS zalaže za rješenje pitanja Kosova u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

- Protivimo se i nastavit ćemo da se protivimo članstvu Kosova u UN-u i sve dok je Narodna stranka u Savezu, mi svoju politiku po pitanju Kosova nećemo mijenjati - poručio je Jeremić koji je i lider Narodne stranke.

Dodao je da prije pitanja statusa Kosova postoji niz pitanja koja treba riješiti, među kojima su pitanje vlasništva i status, garancija i zaštita Srpske pravoslavne crkve.