Kilometar na Kosovu 12,7 miliona eura, a u Srbiji jedan milion

Prema saopštenju srbijanskog ministarstva infrastrukture, poznata američka inženjerska tvrtka Bechtel nada se da će započeti izgradnju autoputa koja će povezati europske transportne koridore X i XI sa teritorijem zemlje 2019. godine. U oktobru, srpska vlada je potpisala sporazum sa Bechtelom o izgradnji autoputa u dužini od 110 km koja će povezati Čačak s Kruševcem, u centralnoj Srbiji.

Prema srbijanskoj vladi, očekuje se da će ulaganja u ovaj projekt iznositi 800 miliona eura (906,4 miliona dolara), a s druge strane, u izgradnji autoputa na Kosovu, Bechtel je bio gotovo dvostruko skuplji.

Na primjer, konačni trošak autoputa Priština-Elez Han, koja povezuje Kosovo s Makedonijom, u dužini od 55 kilometara, može iznositi oko 700 miliona eura, a to je izjavio ministar infrastrukture, Pal Lekaj.

Na temelju procjene troškova ovog autoputa u Srbiji, ispostavlja se da će kilometar koštati 7,27 miliona eura, dok je trošak autoputa od 1 kilometra na Kosovu, odnosno autoputa koji povezuje Prištinu sa Skopljem, koštala 12,72 miliona eura.